Pálinkaház épül Tarpán

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 02. 11:00

Turisztikai attrakcióként pálinkaházat épít Tarpán a helyi Manufaktúra Kft.: a létesítményben gasztronómiai múzeumot rendeznek be a híresen zamatos szatmár-beregi gyümölcsökből készített lekvárokból és párlatokból, amelyeket meg is lehet majd kóstolni a hozzájuk tartozó népi ételkülönlegességekkel együtt.

Csernyák László, a cég kereskedelmi és marketing igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a pálinkaházat egy megvásárolt régi, 1862-ben épült, a beregi térségre egykor jellemző, fennmaradt tornácos parasztház átalakításával hozzák létre. A társaság a költségeket pályázati támogatásból fedezi, 15 millió forintnyi európai uniós forrást nyertek a megvalósításhoz.
A tornácos ház valamikori konyharészében rendezik be a pálinka- és lekvárfőzés falusi műhelyét, míg a tisztaszobában lesz a múzeum, ahol minden, a hagyományos évezredes receptek szerint gyümölcsből készített terméket bemutatnak. Az úgynevezett hátsó szobában lesz a kóstoló rész, amelyhez búbos kemence épül, hogy megsüthessék a ma már kuriózumnak számító, dagasztott házi kenyeret, valamint húsételeket a vendégeknek.
A pálinkaház kertjében “gyümölcsmúzeum” is lesz. A penyigei kékszilva – amelyet “nem tudom szilva” elnevezéssel illetnek a környék falvaiban – 17 fajtájának fája lesz látható, és az őszi éréskor meg is lehet majd kóstolni a semmihez sem hasonlíthatóan zamatos gyümölcsöt.
A turisztikai attrakcióként épülő pálinkaházat, amely a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend központjaként is szolgál majd, április végén avatják fel, de március közepétől-végétől már látogatható lesz a Tarpai Manufaktúra Kft. üzemével együtt, ahonnan négy kontinensre exportálják a gyümölcsből készített lekvárokat, párlatokat.
Csernyák László tájékoztatása szerint az idén pályáznak az uniós Leader fejlesztési programra, és annak támogatásával kenus, illetve kerékpáros túrákat kívánnak szervezni a környéken. Mintegy 3 millió forintért vásárolnának kenukat és bicikliket, hogy a szatmár-beregi térségbe érkező turisták túrázhassanak a vadregényes Tiszán, Szamoson és Túron, illetve a folyók gátjain épült kerékpárutakon felkereshessék a nevezetességeket és a kirándulóhelyeket. Így például a vásárosnaményi gyógyfürdőt vagy a Tisza-parti strandot, de a folyó mentén híres még a jándi és a tivadari strand is. A vendégek ellátogathatnak majd a tákosi és csarodai műemléktemplomba, a védett Nyíres-és Báb-tóhoz, a tarpai ipari műemlék szárazmalomhoz, a szatmárcsekei csónak alakú fejfás temetőbe, ahol Kölcsey Ferencnek, a Himnusz költőjének síremléke áll, a turistvándi működő vízimalomhoz, a tiszakóródi “vízeséshez”, a bukógáthoz, valamint Tiszacsécsére Móricz Zsigmond író emlékházához is.  (MTI)

Kapcsolódó cikkeink