Özönvíz

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 05. 21. 08:00

A közönséges termékfajták luxusvariációinak kifejlesztése, mint termékfejlesztési trend, eredményezhet meghökkentő márkákat is, különösen olyan területeken, mint például a szokványos palackozott vízé. A „megengedhetem magamnak a kirívó luxust” attitűdjén túl a néha már a szélsőségekig elmenő egészségtrendeket okolhatjuk azért, hogy a palackozott vizek kategóriájában szuperdrága termékek is születtek. Nem csoda hát, hogy Madonna és néhány más híresség vízbüdzséje eléri a havi 10 ezer dollárt.De mi kerül ezen…? – kérdezhetnénk. Íme egy kis ízelítő:
a Kona Deep márkájú mélytengeri vizet az óceán háborítatlan mélységeiből, 1000 méternél mélyebbről szivattyúzzák fel tiszta, szennyeződésektől és kórokozóktól mentes állapotban, majd fordított ozmózissal sótalanítják, és – stílusosan – az alja felé egyre sötétedő kék palackokban árusítják. Ugyancsak a tisztaság a marketingüzenete a semleges ízű O18 nevű víznek is: gyümölcsléből „vonják ki”, mondván, ez az igazi szennyeződésmentesítés.
A Tasmanian Rain – nevének megfelelően – Tasmániában gyűjtött esővíz. A folyadék csakugyan rendkívüli tisztasága azzal magyarázható, hogy az Ausztrália déli részeire érkező esőfelhők az Antarktisz, majd 10 ezer mérföldnyi úton az óceán felett tisztulnak. A Tasmán Eső szárazanyag-tartalma az esővíz 17 milliomod része! Ehhez képest nem is túl drága: New Yorkban egy 0,375 literes palack nagykereskedelmi ára 3,5 dollár (kb. 600 Ft) körül van.
Az Evian márkanévre és dizájnra építő csúcsterméke, a Palace ennél alig kerül többe a vendéglátósnak. Sokszorosába viszont a vendégnek, mivel ez a víz csak a legdrágább éttermekben és bárokban kapható.
Mindez azonban aprópénz a Bling H2O ásványvíz mellett, amelynek lényege már nem is igazán a tartalom, hanem az azt hordozó parafa dugós, homokfúvott palackok, melyeket Swarovski kristályok díszítenek – áruk 17 és 470 dollár között mozog.
Hogy itthon se maradjunk különlegességek nélkül: a legmagasabb kategóriájú palackozott vizek hazai választékába a közelmúltban kerültek a gyógyvizek városából, Carlsbadból származó ásványvizek, az Intercooperation Zrt. forgalmazásában. A nyomelemeket és ásványi anyagokat kiegyensúlyozott arányban tartalmazó szénsavas Mattoni és szénsavmentes Aquila Aqualinea vizek üvegpalackja olasz formatervezők munkája.

Kapcsolódó cikkeink