Ötletes ajándékokra vevők a gyerekek

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 05. 30. 08:00

Színes, szagos, jópofa formák, apró ajándékok, és a kicsiket már le is vették a lábukról a gyártók. A gyermeki kérésnek olyan nagyon ellenállni nem is akaró szülőket se nehéz meggyőzni, de nem árt, ha a termék inkább természetes anyagokat tartalmaz, és a csomagoláson feltüntetik a termékösszetevők is. A gyártóknak a két célcsoport eltérő igényei mellett a szigorodó reklámkorlátozásra is figyelniük kell.A Maresi Foodbroker Kft. több, gyermekeknek szánt terméket is forgalmaz. A Knabber Nossi füstölt mini snack kolbász és a Siggi epres és kakaós tejitalok célcsoportja a 4–12 éves korosztály, a termékfejlesztés az ő igényeik szerint történt, tudtuk meg Király Andrea termékmenedzsertől.
Maga a termékcsomagolás is ezt jelzi: kedves kisfiú, illetve állat figurák hívják fel a gyermekek (és szüleik) figyelmét a termékekre. Természetesen a különböző promóciók során is nagyon jól használhatók ezek a figurák a gyermekek megszólítására, a velük való személyes kapcsolat kialakítására.
A vállalat az idei évben még intenzívebben kommunikálja a gyerektermékeket: mindkét márka kapcsán nyereményjáték, illetve műsorszponzoráció formájában együttműködnek az egyik legnépszerűbb gyermek tv-csatornával. Továbbá az ismertség növelése érdekében két kedvelt gyerekmagazinhoz hozzácsomagolták a Knabber Nossi termékeket.
– Mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy már az egészen fiatal korosztály is fogékony az internetre, és egyre szélesebb körben használják, így a Knabber Nossi esetében saját weboldalt hoztunk létre játékokkal, információkkal a termékről, és a hozzá kapcsolódó rendezvényekről, aktualitásokról – jelzi a termékmenedzser.

Mesefilmpremierekhez kötve
– A fogyasztói igényekhez igazodva mind a gyerek-, mind a felnőtteknek szóló termékek megtalálhatók a Maresi Food­broker Kft. által forgalmazott Kellogg’s portfólióban, nagyjából fele-fele arányban – veszi át a szót a márka termékmenedzsere, Prencsokné Dékány Edina.
Már a kisgyerekek is szívesen fogyasztják a kukoricából és rizsből készült csokis vagy mézes reggelizőtermékeket. A cég célcsoportja a 4–5 évestől a 14–15 éves gyerekekig terjed.
A különböző ízekhez egy-egy vidám állat figura tartozik a dobozokon, sőt a dobozok hátulján alkalmanként egy-egy róluk szóló képregény vagy játék is található.
Az év során számos promóciót terveznek a gyerekeknek. A leghatékonyabbak azok, amelyek során a vásárlással együtt valamilyen feltűnő és érdekes ajándékhoz juthatnak a gyerekek.
Prencsokné Dékány Edina úgy látja, érdemes a promóciókat valamilyen mese- vagy mozifilm köré építeni, náluk ez idén a Shrek harmadik része lesz. A promóciós termékekben megbújik majd egy kis Shrek-designnal ellátott játék, illetve a termék csomagolásán is megjelenik a közkedvelt figura. A mozipremier időszakában kóstoltatásokat is terveznek, ahol szintén Shrek-designos ajándékokhoz juthatnak majd a gyerekek.

Önkéntes reklámkorlátozás
Az Algidánál a gyermekeknek szánt jégkrémeket a formák és színek kavalkádja jellemzi. A Cikk-Cakk trió háromfajta ízkombinációja, a vizes alapú jégkrémben eper-, citrom- és zöldalma-ízek követik egymást. Az Algida Mini Buu eper-vanília ízű jégkrém, amelynek 70 százaléka tej. A vizes alapú eper- és lime-ízű Calippo is népszerű a gyerekek körében. A Kolorki ananász-, erdei gyümölcs-, citrom- vagy narancsízű jégkrém, amely a vicces kedvű srácok nagy örömére megszínezi a nyelvet.
– Természetesen ez is, akár minden más gyerekeknek szánt termékünk 2005 óta csak természetes színezékekkel és aromákkal készül – hívja fel a figyelmet Tengerdi Laura marketingigazgató. – Fontos továbbá, hogy az élelmiszerekre és italokra érvényes globális marketing stratégiája szerint az Unilever a 6 évnél fia­talabb gyerekeknek nem reklámoz.
Idén már XL változatban is kapható az Algida Túró Ice jégkrém, amely tavaly a kiskereskedelemben a második legnépszerűbb jégkrém lett az eladott darabszám alapján. Az Algida Túró Ice XL bevezetését a cég tv-reklámmal és műsorszponzorációval, kreatív sajtómegjelenésekkel és érdekes internetes versenyekkel népszerűsíti.

Fél szemmel a készülő szabályozást figyelve
A Haribo Hungária Kft. elsődlegesen a gyerekeket, illetve a gyerekes anyukákat szólítja meg, de kiemelt figyelmet fordítanak a fiatal felnőttek csoportjára is.
– A cég hivatalos logója a sárga maci figura, amit minden megjelenésünkben kommunikálunk, a rendezvényeken pedig „élőben” találkozhatnak fogyasztóink a mosolygós, sárga plüss Haribo macival – mondja Szakmáry Anna, a Haribo Hungária Kft. marketingmenedzsere.
A vállalat tavaly hozta létre a Haribo Gyerekszigeteket, amely az egyik legalkalmasabb eszköznek bizonyult a célcsoporttal való találkozásra, és a termékek bemutatására.
– A gyermekek speciális igényei és a szülők elvárásai természetesen nem minden esetben egyeznek meg – mondja Polinszky Eszter, a Haribo Hungária Kft. import/export értékesítési vezetője. – Mindkét feltételt figyelembe véve próbáljuk irányítani termékfejlesztéseinket. A gyermekek szempontjából a színes, feltűnő fóliák, formák és az új, különleges ízek kitalálása a cél, a felnőttek szempontjából pedig a termékösszetételben természetes színezék és aroma, továbbá a csökkentett cukortartalom (emellett már inkább gyümölcscukor, illetve invertcukor használata) és a minimális zsírtartalom irányába való elmozdulás.
Az EU elhízás elleni kampánya Európa több országában már érezteti hatását, így ez a Haribot is érinti nemzetközi szinten. Az észak-európai országokban már a törvényi szabályozásokat készítik elő az édességek, illetve cukrozott italok reklámozását illetően.
– Magyarországon még nem kifejezetten érezhetők ennek hatásai, de természetesen ezek tudatában irányítjuk marketingkommunikációnkat. Hirdetéseinket, megjelenéseinket anyavállalatunk, a Haribo Bonn ellenőrzi és zsűrizteti a legszigorúbb értelemben figyelembe vett EU-szabványoknak megfelelően – tudtuk meg Szakmáry Annától.

Ízben konzervatívak a gyerekek
A Chio-Wolf Magyarország Kft. 57 magyar piacra gyártott terméke közül nyolc készül kimondottan gyermekeknek. Az ötféle Pom Bär célcsoportja a 4–10 éves gyerekek, a három ízben kapható Chio Master Crokot ennél valamivel idősebbeknek, 8–14 éveseknek szánja a cég.
A Chio Master Crokot elsősorban áruházi árakciókkal, másodkihelyezésekkel támogatja vállalat. A Pom Bär tasakjába időnként apró ajándékokat – figurákat, matricákat, kártyákat – csomagolnak.
– A Pom Bärt évente több tv-reklámkampánnyal is segítjük, tavaly pedig egy sikeres ízfejlesztéssel, a tejszínes-hagymással bővítettük az eladásokat – mondja Szabó Gábor, a Chio válallati kapcsolatok koordinátora.
Az ajándékok költségei a gyártási költség 15-20 százalékát teszik ki, a tasakba csomagolt gyűjthető meglepetéseken kívül jelenleg multipackkal is próbálkozik a cég. A gyűjtőcsomagolás egy nagyobb értékű ajándékot, hajtogatós lufikészletet és pumpát is tartalmaz. Általában elmondható, hogy a gyerekeknek szánt sós ropogtatnivalók esetében az eladások nagymértékben függnek a tasakhoz adott ajándéktól. Egy vonzó ajándék akár 2-3 szorosára is növelheti az eladásokat, becsüli meg Szabó Gábor.
A termékfejlesztéssel kapcsolatban Szabó Gábor elmondta, hogy a gyerekek íz tekintetében meglehetősen konzervatívak, csak néhány enyhe alap­ízt fogadnak el. A Chio Master Crok esetében évekig kísérletezett a cég, amíg megtalálta a kellően laza és ropogós állagot.
A Chio Wolf szerint mind az EU, mind a magyar kormányzat elsősorban a tömegsport támogatásával tehetne az elhízás ellen. Õk is ezeket az utakat keresik a Táplálkozás, Életmód és Testmozgás Platform keretében. A budapesti SOTE I. számú és a Madarász utcai gyermekkórházakat minden hónapban jelentős termék­adománnyal – többek között Pom Bärrel – támogatja a cég.
A cég nem tervezi, hogy megváltoztatja a termékek összetételét, hiszen ezzel a társadalmi méretű elhízás egyáltalán nem, a termékeik élvezeti értéke viszont érezhetően csökkenne. Továbbra is reklámozza a Pom Bärt, bár az Önszabályozó Reklámtestület ajánlására már évek óta nem szerepel a reklámokban a fogyasztásra, vásárlásra történő felszólítás.
E. H. Sz.

Kapcsolódó cikkeink