Öt százalékos gazdasági növekedést vár az MNB

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 03. 12. 11:35

A gazdaság helyreállása terén bátran lehetünk optimisták – erre a tavalyi év végi bruttó hazai termék (GDP) adatok is rávilágítottak – 2021-2022-ben átlagosan 5 százalékos gazdasági növekedés várható – idézi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményét a Világgazdaság Online.

A magyar gazdaság ütésálló volt, és a koronavírus második hulláma ellenére bővült a GDP 2020 negyedik negyedévében.

A jegybank 2021-re 3,5-6 százalék közötti növekedést prognosztizált decemberi Inflációs jelentésében, 2022-re pedig 5-5,5 százalékos bővüléssel számoltak.
A frissített makropályát március végén teszik közzé.

Nem dőlhetünk hátra, mert legalább olyan fontos a gazdaság beindításának a támogatása, a gyorsítósáv megtalálása 2021-ben, mint az akut válságkezelés volt a tavalyi évben húzta alá az MNB közleménye. Autóversenyzős hasonlattal élve nem az a fontos, ki milyen gyorsan megy be a kanyarba, hanem hogy melyik autó, hogyan jön ki belőle.

A gazdaságot egy növekedési pályán érte a válság, amely kedvező egyensúlyi folyamatok mellett fenntartható felzárkózást mutatott a 2013-2019 közötti napsütéses években – emlékeztetett a jegybanki írás. A foglalkoztatási ráta a piacgazdasági éra éveihez viszonyítva továbbra is magas, ami jó alapot biztosít a gazdaság újraindításához.

Összességében az elmúlt évszázad leggyorsabb ütemű gazdasági helyreállítására számíthatunk a következő években. (vg.hu)

Kapcsolódó cikkeink