Oszkó Péter: „Az emberiségnek egyre váratlanabb kihívásokkal kell megküzdenie”

Szerző: Gyarmati Orsolya Dátum: 2021. 04. 26. 19:00

Noha – állítása szerint – nem rendelkezik a jövőbelátás képességével, volt pénzügyminiszterként és a hazai piacon az első venture capital trust cég alapítójaként, Oszkó Péter tűpontos elemzést adott a Future Talks podcast adásában arról, milyennek látja a magyar piacgazdaságot. Az OXO Technologies Holding alapítója Krizsó Szilviával beszélgetett bizonytalan jövőképről, a befektetési területek evidenciáiról, valamint a technológiai fejlődés minden eddiginél komolyabb szerepéről.

A Future Talks második vendége Oszkó Péter, az OXO Technologies Holding alapítója, ex-pénzügyminiszter volt

Oszkó Péter szerint manapság evidencia, mely területekre érdemes befektetni, ám az már egyáltalán nem mindegy, hogy azon belül mely cégekbe tesszük a pénzünket.


– Azzal, hogy elmondjuk, hogy mesterséges intelligenciába, adatelemzésbe, kiberbiztonságba, orvostechnológiai fejlesztésekbe fektessünk, nem árulunk el nagy titkot. Az azonban, hogy ezeken belül konkrétan mely cégekbe érdemes befektetni, sokkal nehezebb kérdés. A Covid alatt egy sor vakcinafejlesztő cég piaci értékelése az egekben szárnyalt, de azok a gyógyszercégek, akik nem jöttek ki időben az oltóanyaggal, egyáltalán nem állnak jól. Attól, hogy egy piac növekszik, nem biztos, hogy minden szereplője a haszonélvezője lesz – mutat rá Oszkó Péter.

Oszkó Péter

A magyar piacgazdaság az OXO Technoligies Holding alapítója szerint abban a nagyon kezdeti fázisban van, amikor még minden szereplő arra fókuszál, hogy megfelelő tőkével rendelkezzen, és nem arra, hogy egy kooperatív eljárásban hogyan lehet egy mindenki számára nyereséget eredményező együttműködést kialakítani.

– Sokan kevésbé látják be, hogy az a fajta magatartás, amikor mindenki azt nézi, hogy az összes létező ügyletből ő egyedül legyen képes a legtöbbet nyerni, az azt eredményezi, hogy a közös nyereség is kevesebb, tehát valójában egy kisebb nyereségen próbál mindenki osztozkodni. Emiatt a végén egy picit mindenkinek kevesebb jut, holott, ha nem egymással szemben próbálnák a szereplők az energiáikat felhasználni, akkor egy nagyobb össznyereségből mindenkinek több jutna.

Krizsó Szilvia

A jövőképet illetően a volt pénzügyminiszter úgy látja, az sokkal kevésbé egyértelmű, mint 20-30 évvel ezelőtt.

– A 90-es évek vége óta mindenki a nyugati gazdaságok dominanciájára épülő globalizációra optimalizálta üzleti döntéseit, ám a 2000-es évek elejére, illetve a 2008-2009-es gazdasági válság idejére kiderült, hogy nem minden úgy alakult, mint ahogy sokan előre modellezték. Azóta sokkal bizonytalanabbak az ilyen jövőképek. Nyilvánvaló, hogy nem egypólusú lesz a világ a jövőben, a nyugati gazdaságok egyoldalú dominanciája felbomlik – hangsúlyozta Oszkó Péter, aki szerint az emberiségnek egyre váratlanabb kihívásokkal kell megküzdenie, s erre értelmes, kiegyensúlyozott és fenntartható választ egyedül a technológia eszközeivel lehet adni.

Oszkó Péter úgy véli, egyéni és társadalmi szinten egyaránt óriási kihívást jelent azt kezelnie az emberiségnek, hogy ötévente mindent újra kell tanulni.

A teljes beszélgetést meghallgathatja és megnézheti az alábbi platformokon, a linkekre kattintva:

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=7rLvI73XZfI

Facebook: https://www.facebook.com/trademagazin.hu
Soundcloud: https://soundcloud.com/trade-magazin
Spotify: https://open.spotify.com/show/1imr2D62BIXEzsr5RNABLu
Trade magazin: https://trademagazin.hu/hu/rendezvenyek/future-talks-business-podcast/

 

Minden héten hétfőn 17 órakor új adással jelentkezünk a Future Talks Krizsó Szilviával business podcastunkban.

 

 

Kapcsolódó cikkeink