Őszi búza világrekord Syngentával

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 17. 11:18

Hatalmas, csaknem egy tonnás növekedéssel megdöntötte az őszi búza hozamának világrekordját Tim Lamyman. A brit gazdálkodó a Syngenta új fejlesztésű fajtájával, a Reflectionnel érte el a hektáronkénti 16,5 tonnás rekordhozamot.

Buza aratas

A hatszáz hektáros Worlaby Farm tulajdonosa, Tim Lamyman a rekordok embere: nemcsak az általa felállított brit termésrekordot döntötte meg két tonnával, hanem az őszi búza termesztés új világrekordja is a nevéhez fűződik. A brit gazdálkodó 16,5 tonnás hektáronkénti eredményével taszította le a trónról a világelsőnek járó címet eddig birtokló Új-Zélandot. A korábbi rekord 15,7 tonna volt hektáronként.

Lamyman a tavaly bemutatott, Reflection nevű búzafajtával ért el világsikert, és ezzel már az első évben igazolta a gyártó Syngenta magas hozammal kapcsolatos várakozásait.

„A tesztek alapján tudtuk, hogy a Reflection magas hozamokra képes, de remek érzés látni, ahogy ezt egy gazda a saját földjén is képes elérni” – mondta el Tracy Creasy, a cég Észak-európai Gabona Divíziójának menedzsere a rekorddal kapcsolatban.

Mi volt a siker titka? Mint Lamyman kifejtette: a Reflection fajta magas hozama mellett a gondosan megtervezett agronómiai program is hozzájárul a rendkívüli eredményhez, amelynek kialakításában Sam Grimsdell, a Syngenta régiós menedzsere is segítségére volt. A megelőzésre koncentráló növényvédelem középpontjában a gombák elleni védekezés állt.

A gazda az első időszakban a Cherokee-t (propiconazole+chlorothalonil+cyproconazole) és Amistart (azoxystrobin) használt, majd következett a Keystone Seguris (izopyrazam+epoxiconazole) és a Bravo (chlorothalonil) elegye, majd a termés védelmét szolgáló szerek sorát az Amistar Opti (azoxystrobin+chlorothalonil) zárta.

„Az őszi búzáim közül a Reflectiont tudtuk a legkorábban learatni, jó volt fedél alatt látni a termést, mielőtt elromlott az idő” – tette hozzá a rekorder, kiemelve a Reflection korai érésének előnyeit.

A rekordról készült videó megtekinthető itt: http://www.youtube.com/watch?v=Y0q2wEnx1TI

Kapcsolódó cikkeink