Összement kiszerelések a fagyasztott termékek piacán

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 08. 19:47

A kedvezőtlen tavalyi időjárás miatt világszerte áruhiány mutatkozik a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán. Ez természetesen felhajtja az árakat. A drágulás a belföldi piacon is érzékelhető, bár nem olyan mértékben, mint azt az időjárás indokolná. A láncok ugyanis megpróbálják tompítani az árugrást, a közelmúltban például jelentős mértékben szélesítették kínálatukat a kereskedelmi márkatermékek területén. A PL aránya egyes kategóriákban az 50 százalékot is elérheti az eladott mennyiségből.

Gyengülő középkategória

– A belső kereslet a zöldségeknél változatlan, a fagyasztott gyümölcsök esetében viszont visszafogottabbá vált – osztja meg lapunkkal tapasztalatait dr. Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. vezérigazgatója. – Ez egyértelműen összefüggésbe hozható a recesszióval: a fagyasztott gyümölcs egy olyan árukategória, ami jobban nélkülözhető, ha csökken vagy kimarad a családi fogyasztásból, nem okoz gondot.

A fagyasztott készételek piacain a prémiumtermékek fogyasztórétege kitart a megszokott termékek mellett, de a vásárlóerőben meggyengült középréteg vis�szafogta fogyasztását, egészíti ki a képet a vezérigazgató.

Az átlagos kiszerelési egységek csökkentek: míg korábban az 1 kilogrammos kiszerelés volt jellemző, most már egyre népszerűbbek a 450, 350, illetve 300 grammos kiszerelések.

– Bár a kisebb kiszerelések népszerűsége töretlen, de a mi tapasztalatunk szerint az úgynevezett túltöltött csomagolású zöldségek is nagyon kelendőek – mondja Takács Rita márkamenedzser az Iglo márkát forgalmazó Maresi Foodbroker Kft. részéről. – Még mindig a mono zöldségek alkotják a forgalom nagy részét, a mixek közül mindenképpen a hazai konyhához tartozó termékek a népszerűbbek. A diszkontok előretörése érezhető, de a prémiumkategóriás termékek forgalmát lényegesen nem csökkentette. Az Iglo is nagy hangsúlyt helyez a kimagasló minőségre.

Mint Takács Ritától megtudjuk, az Iglónak a fagyasztott zöldségek és halak tekintetében is pozitív eredményt hozott a 2010-es év. Értékben és volumenben is sikerült növelni piaci részesedését.

Szélesedő termékvonalak

Bár a fogyasztói kör mindig igényli, hogy új ízeket, formákat, variációkat ismerjen meg, a jelenlegi körülmények között szűkült az a kör, aki áldoz is arra, hogy kipróbálja az új termékeket.

– De azért az élet nem állt meg – jelzi dr. Losó József. – Gondolni kell arra is, hogy ha a recesszió elmúlik, milyen kínálat tudja beindítani a fogyasztást.

A MIRELITE MIRSA az innováció terén mindig is élen járt, talán a legszélesebb áruválasztékkal rendelkezik Magyarországon. Termékfejlesztéseiben sem tart szünetet. Decemberben került piacra az eredeti recept alapján készült vadas mártás a MIRELITE márkán belül, ezt követte januárban a grízgaluska, majd a többi régi-új MIRELITE termék.

– A marketingeszközök széles körét használjuk – mondja a vezérigazgató. – A termékek bevezetéséről elsőként a kereskedelmi magazinokban adunk hírt, hogy a beszerzők értesülhessenek az újdonságokról. Emellett óriásplakátokat, televíziós hirdetéseket és magazinok segítségét is igénybe vesszük, hogy informáljuk fogyasztóinkat. A technika legújabb vívmányait is alkalmazzuk: a vállalat weboldalán kívül blogokat és egyéb elektronikus csatornákat is használunk termékeink népszerűsítésére.

Az Iglo is folyamatosan piacra lép újdonságokkal, új termékekkel, mindig a fogyasztói igényeket követve a fagyasztott zöldségek és a panírozott halak piacán.

– Azonban 2011. év elején egy új szegmensben kívánunk megjelenni, mégpedig fagyasztott, panírozott csirketermékeket kínálva a vásárlóknak – újságolja Takács Rita. – Ez egy stabil kategória Magyarországon. Az Iglo, csakúgy, mint az eddigi években, idén is teljes körű marketingtámogatást biztosít a kereskedőpartnereknek. n

Sz. L.

A Nielsen által mért négy láncban a mélyhűtött zöldségek értékben mért forgalmából

a kiszerelések szerinti megoszlás, százalékban

Kiszerelésméret 2008. október–2009. szeptember 2009. október–2010. szeptember

450 gramm és kisebb 42 44

451–700 gramm 13 9

751–1000 gramm 35 39

1000 gramm felett 10 8

Kapcsolódó cikkeink