Összefogtak az uniós javaslat ellen az agrárminiszterek

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 26. 11:10

Közös nyilatkozatot fogadtak el az Európai Bizottság agrártámogatásokat hátrányosan érintő javaslatának visszavonása érdekében a visegrádi négyek országcsoport -, valamint Bulgária, Szlovénia és Románia agrárterületéért felelős miniszterei szerdán Varsóban.

EU

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter telefonon számolt be az MTI-nek a lengyelországi agrárminiszteri csúcstalálkozón kialakult álláspontról. Úgy fogalmazott: az Európai Bizottság “lopakodó üzemmódban” próbálja a gazdák pénzét megcsapolni, és a közös agrárpolitika terhére oldaná meg a gazdáktól teljesen független, a migránsválság miatt kialakult helyzetet.
A magyar szaktárca álláspontja szerint a támogatási rendszerek egyszerűsítésére hivatkozva a bizottság “ügyesen becsempészett” módosításokkal állt elő, hogy a gazdák uniós forrásainak csökkentésével, a támogatások átcsoportosításával oldja meg a migránshelyzetet. Ez azonban sérti a nemzeti érdekeket – szögezte le Fazekas Sándor -, elfogadhatatlan, hogy a gazdák a migránsválság terheit viseljék.
A szerdán elfogadott nyilatkozat lényege, hogy a Közös Agrárpolitika forrásait ténylegesen a gazdák kapják, és vidékfejlesztési forrásokból csak azok a társadalmi-gazdasági és demográfiai változások okozta válsághelyzetek kezelése finanszírozható, amely közvetlenül az uniós gazdák helyzetét érinti – fejtette ki Fazekas Sándor.
A visegrádi országok agrártárcáinak vezetői továbbá megegyeztek egy munkabizottság létrehozásában a földforgalom szabályozásával kapcsolatban, hogy megvédjék az adott ország termőföldjeit, a spekulánsoktól – ismertette. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink