Összefogást sürgetnek a somlói borvidék borosgazdái

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 09. 12:34

A somlói borvidék borosgazdáinak összefogását sürgették a somlói termőterület közel felét képviselő bortermelők hétfőn Devecserben.

A hegyközség hegybírója azt követően hívta össze az egyeztető fórumot, hogy a sajtóból egy 14 somlói borászból álló pertársaság megalakulásáról értesültek, akik a hírek szerint pert indítottak a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen.

Az ötszáz hektáros somlói borvidék termőterületének felét képviselő bortermelők hétfői devecseri egyeztetésükön a borosgazdák összefogását sürgették. A fórumon – amelyre a pertársaság képviselőjét is meghívták, de nem vett részt – elhangzott: a borvidéken közel ezerkétszáz termelő van, a pert elindító gazdák a borvidék 7 százalékán, azaz mindössze harmincöt hektáron termesztenek szőlőt.

Somogyi Lajos hegybíró emlékeztetett, hogy a decemberben lezárult talaj-, levél-, és boranalízis szerint – amelyet a többi között a Pannon Egyetem és a Corvinus Egyetem kutatóiból álló konzorcium végzett – a vörösiszap-katasztrófa nem okozott kárt a Somlói borvidéken. A kutatási eredményeket tartalmazó tanulmányt a hegyközség honlapján is közzétették. Az érdekcsoportokba szerveződés nem tesz jót a borvidék régi hírnevének – mondta.

Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa szerint “józan belátással” semmiféle alapja nincsen azoknak a feltételezéseknek, miszerint a kiömlő vörösiszap kárt okozott volna a borvidéken. A Torna-patakhoz legközelebb eső szőlőültetvény is több kilométerre van a káresemény által egykor érintett területektől, és az uralkodó észak-nyugati szélirány sem tudta volna az esetlegesen a vörösiszapból származó port a borvidék felé fújni – tette hozzá. Tornai Tamás szerint a borosgazdáknak a térség megerősödését szolgáló távlati tervekre, és az összefogásra kellene koncentrálniuk.

Marton László, somlóvásárhelyi polgármester szerint a “negatív marketing” árt az egész térségnek, legfontosabb feladatnak a termelők közötti párbeszéd elindítását tartotta. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink