Magazin: Összefogásra buzdít a Tej Terméktanács

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2018. 10. 30. 07:28

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint 2018 nyara szélsőséges időjárást hozott Európában. Már most látszik, hogy a tejtermelők csökkentik állatállományukat, mivel saját takarmányból nem tudnak elegendő készletet felhalmozni, sokan jelentős összeget kénytelenek takarmányvásárlásra fordítani.

A nyári hónapok rendkívül száraz időjárása miatt a tejtermelés európai növekedési ütemének visszaesésére kell számítani. Várható a téli takarmányhiány, valamint a tehénkivágások növekvő száma, amelyek következtében több régióban kevesebb lesz a nyers tej. Eközben az immár második éve abnormálisan magas nemzetközi zsírárak állandósulni látszanak.

A piaci folyamatok hatására emelkedett a nyers tej – szerződéses, illetve spot (azonnali) – ára az Európai Unióban és a környező országokban. Idehaza 2018 júliusáig a felvásárlási átlagár és az alapár is stagnált, illetve csökkent, mindeközben a kiviteli ár egy hónap alatt újra jelentősen nőtt (kb. 115–120 Ft/kg-ra). Uniós összevetésben így sajnos újra romlik a hazai nyers tej árpozíciója, valamennyi környező ország felvásárlási ára magasabb a hazainál. Ezen igen „csábító” külpiaci nyerstej-árak miatt jelentős áremelési nyomás alatt vannak a hazai feldolgozók. A Tej Terméktanács felhívja az ágazati szereplők figyelmét, hogy a jelenlegi helyzetben a hazai nyerstej-árualap megvédése elképzelhetetlen a termékpálya mindannyi szereplőjének összefogása nélkül. A tejtermelőknek, a feldolgozóknak, a kis- és nagykereskedőknek, illetve a fogyasztóknak egyformán érdeke, hogy a hazai tejágazat stabil maradjon.

Kapcsolódó cikkeink