Oroszország enyhített a gyermekélelmezési célú agrártermékek embargóján

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 02. 11:13

Enyhített Oroszország a gyermekélelmezésre használandó marhahús, baromfihús és zöldség behozatali embargóján – közölte szerdán az orosz agrárminisztérium.

gyumolcs-zoldseg

Az embargó enyhítése, amelyet a tárca a gyermekélelmezési termelés élénkítésével indokolt, 2016. május 27. óta hatályos. A tárca feltételként szabta, hogy igazolják az nyersanyag-exporttermékek célirányos rendeltetését. A behozatal mennyiségét a mezőgazdasági minisztérium határozza meg.

A tárcánál most folyik a rendszer véglegesítése. A minisztérium elemzi a gyártók keresletét, valamint az oroszországi és az élelmiszerembargó által nem sújtott termelők kínálatát.

Oroszország, válaszul az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett nyugati szankciókra, 2014. augusztus 7-én vezette be az élelmiszerembargót. A zárlat első körben az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Ausztráliából, Norvégiából és Kanadából származó termékekre terjedt ki.

2015-ben az embargót 2016. augusztus 5-ig meghosszabbították és kiterjesztették az Oroszország ellen a szankciókhoz csatlakozott Albániára, Montenegróra, Izlandra és Liechtensteinre, majd 2016. január 1-jével Ukrajnára is. (Pogár Demeter, MTI)

Kapcsolódó cikkeink