Optimizmus a kereskedelem ünnepén

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 11. 10:37

A tizenegyedik alkalommal megrendezett Európai Kereskedelem Napján a szervező VOSZ a hazai kereskedelmi ágazat helyzetére kívánta felhívni a
figyelmet. A rendezvényen átadták a szakma legrangosabb elismeréseit is.

cucc

Az Európai Kereskedelem Napját a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) tizenegy éve hagyományteremtő szándékkal hirdette meg.

– Az esemény célja az, hogy a figyelem középpontjába állítsa a kereskedelmet, amely több mint 500 ezer embernek ad munkát, és tavaly több mint 8000 milliárd forintos forgalmat bonyolított, amelynek áfa- és adóbefizetése meghatározó a költségvetés bevételi oldalán – mondta el Krisán László, a VOSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnöke. Kiemelte: komoly jelzőszám, hogy a friss statisztikai adatok szerint a 2013-ban megtört negatív trendet követően továbbra is növekedés jellemzi a fogyasztást.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára beszédében méltatta a kereskedelem valamennyi dolgozójának áldozatos munkáját, amelynek kapcsán bírálta a folyamatban lévő bértárgyalásokat, és hivatkozva a VOSZ kereskedelmi törvény kialakításában betöltött szerepére, partnerségre hívta fel a kormány képviselőit.

Az adókedvezmények is lecsapódnak

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 3,7%-os a GDP növekedése. A pozitív tendencia immár öt éve tart, ezzel Magyarország az uniós országok élmezőnyébe emelkedett. Az élelmiszer-kereskedelem idei 3%-os, a nem élelmiszeripari kereskedelem közel 7%-os bővülésének alapja a konszolidált gazdaság, mely részben köszönhető az adósságállomány csökkenésének. A folyamat mögötti segítő tényező továbbá 555 ezer új munkahely is, melyből 332 ezret a versenyszférában regisztráltak.

Elismerések a legkiválóbbaknak

A szakma ünneplése során a VOSZ és a kereskedelmi társszövetségek (így az MKIK, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, OKSZ, KISOSZ és az MBSZ) a figyelem középpontjába állították azt a közel félmillió embert, akik a kereskedelemben nap mint nap tevékenykednek. Az esemény alkalmával őket ünnepelték a Klauzál Gábor elismerő oklevelek és a Magyar Kereskedelemért Nagydíjak átadásakor.

A rendezvényt a szakma kiválóságai zárták, így a jelenlévők meghallgathatták dr. Kozák Ákosnak, a GfK Hungária Piackutató Intézet és az OKSZ elnökségi tagjának, Prosits Attilának, a Westend Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatójának és az MBSZ elnökségi tagjának, Belovai Csabának, a Zwack Unicum Nyrt. kereskedelmi igazgatójának, valamint Delbó Lajosnak, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. szupermarketekért felelős értékesítési vezetőjének az előadását.

Kapcsolódó cikkeink