Opten: több céget alapítottak és kevesebbet töröltek, mint egy éve

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 10. 10. 11:16

Idén a harmadik negyedévben 8482 cégtörlés mellett 6709 cégalapítás történt, így három hónap alatt újabb közel kétezerrel csökkent a hazai cégek száma – közli az Opten közleménye alapján a Világgazdaság Online. Szeptember végén 526 ezer cég működött az országban, de ezek közül 50 ezer már valamilyen megszüntetésre irányuló eljárás alatt van. A cégalapítások száma 6 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakát, míg a cégtörlések száma 8 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakától, tehát az évek óta tartó csökkenési trend halványan enyhülni látszik.

A megszüntetésre irányuló eljárásokat továbbra is egyértelműen a kényszertörlési eljárások dominálják, az összes eljárás 53 százaléka tartozik ebbe a típusba. A negyedév talán legpozitívabb híre, hogy a végelszámolások száma csupán 1701 volt. Ez 20 százalékkal alacsonyabb 2017 harmadik negyedéves értékénél, és 8 százalékkal elmarad 2018 második negyedévétől. Vagyis látványosan kevesebben döntenek a cégük önszántukból történő megszüntetése mellett, ami a vállalkozási hangulat fejlődését jelzi.

Idén júliustól szeptemberéig – áll a közleményben – összesen 15 554 cég ellen indult végrehajtás, ami rendkívül magas szám, és a számla fizetési problémák magas szintjét jelzik. Az érték ugyanakkor 9 százalékkal elmarad 2017 azonos időszakától, ami némi fejlődést jelez e tekintetben is.

A felszámolással megszűnt cégek száma a három hónap alatt 1269-ig kúszott fel, ami még mindig rendkívül magas, tekintve, hogy ezen eljárás típusok mögött is kifizetetlen számlák tömegei állnak.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) harmadik negyedévi értéke átlagosan 10 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Békés és Fejér megye produkálta – áll a közleményben. (vg.hu)

Kapcsolódó cikkeink