Opten: egyre több a végelszámolás

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 05. 13:10

Áprilisban 1403 új felszámolási eljárást indítottak Magyarországon, de a trend a februári nagy ugrás után már második hónapja csökkenést mutat – olvasható az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb közleményében.

Az áprilisi adat kereken százzal kevesebb, mint egy hónappal korábban volt, a tavaly áprilisi adatot azonban így is 1,7 százalékkal meghaladja. A közleményben megjegyzik, hogy márciusban még 11 százalékos csökkenést regisztrált az Opten az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Az év elejétől eltelt időszakra vonatkozó adatok is hasonló képet mutatnak: míg március végén 3,4 százalékkal több új felszámolást jegyeztek fel, április végén a növekedés mértéke 3 százalékos volt, érdemi változás tehát nem következett be. Az év első harmadában 5.791 cég ellen indult eljárás, ez százhetvennéggyel több, mint egy évvel korábban.

“A fizetésképtelenségi eljárások számának csökkenése a végelszámolások számának elképesztő növekedésével párosul, tehát a válság még itt van, csak egyre kevesebben várják meg, hogy az adósságok alatt roppanjon össze a vállalkozásuk” – véli Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A végelszámolások korábban soha nem látott magas szintje áprilisban is fennmaradt, igaz az egy évre visszatekintő növekedési ütem 77,9 százalékról 55,8 százalékra lassult. Áprilisban 2.230 céget zártak be tulajdonosaik, ez minden idők harmadik legmagasabb adata.

Az első négy hónapban összesen 8.212 vállalkozás kényszerült tevékenysége befejezésére, ami hatvannyolc százalékos növekedés a tavalyi január-áprilishoz képest.

A felszámolási és a végelszámolási adatokhoz képest ellenkező irányú változást mutat a cégalapítási kedv: mind márciushoz, mind tavaly áprilishoz képest kevesebb új vállalkozást jegyeztek be. Áprilisban 4.095 új vállalkozást jegyeztek be, ami 6,6 százalékkal marad el a tavaly áprilisi adattól és 17,8 százalékkal az idei márciusitól, de így is bőven a sok éves átlag feletti aktivitás jele.

Kapcsolódó cikkeink