Önkiszolgáló pénztárgépek Magyarországon

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 17. 00:04

A világ számos országában már az önkiszolgáló pénztárgépek ötödik generációja jelenik meg, hazánkban azonban csak jövőre kezdik el a technológia bevezetését. A diszkrét megoldás gyorsítja a kasszák forgalmát és a készlethiányokat is 30 százalékkal csökken

Az önkiszolgálás felé halad a világ, nyugaton a vásárlók kifejezetten igénylik az ezt lehetővé tevő gépeket – mutatta be az Európában már elterjedt, Magyarországon még ismeretlen technológiát a forgalmazó Laurel szakértője. Hübler Gábor kifejtette, a vásárlások száma gyakoribbá vált, ezért egyre fontosabb a gyorsaság, a szabadidő gazdaságos felhasználása. A vevők magánügynek tartják, milyen termékeket vásárolnak, az önkiszolgáló rendszer pedig ezt maximálisan tiszteletben tartja. Ahol már bevezették, ott a felmérések szerint kifejezetten az önkiszolgálás lehetősége miatt tér vissza ugyanabba az üzletbe a vásárlók 50 százaléka.
Az önkiszolgáló révén jelentős megtakarítás érhető el a feleslegessé váló pénztárosok leépítésével, de ugyanezen embereket eladóként foglalkoztatva a kiszolgálás színvonala is emelhető. A Laurel által is forgalmazott piacvezető márka, az NCR eddig bevezetett önkiszolgáló pénztárgépeinél a beruházás 12-18 hónap alatt térült meg.
Arra a kérdésre, hogyan akadályozzák meg a lopást az önkiszolgáló pénztárgép használata során, Hübler Gábor elmondta: eddig minden üzletben 25-30 százalékkal csökkent a készlethiány a beruházásnak köszönhetően. A berendezést egyrészt kamerák figyelik, másrészt a megvásárolt árut kötelezően egy mérleggel felszerelt pultra kell helyezni. A gép grammra pontosan tudja, melyik terméknek milyen tömegűnek kell lennie, nem lehet többet betenni a szatyorba, mint amennyit beolvastattunk. Emellett nagyjából minden öt önkiszolgáló kasszára jut egy felügyelő, aki a használat során jelentkező nehézségeken is átsegíti a vásárlókat.
Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek