Már elérhető az „OMÉK Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díj” 2021. évi pályázati kiírás

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 08. 19. 11:06

A becslések szerint Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente. Ennek az árutömegnek a megtermelése, szállítása, valamint a megsemmisítése egyaránt jelentősen terheli a környezetünket. Tekintettel arra, hogy élelmiszerhulladékok az élelmiszerlánc minden szakaszában keletkeznek, a megelőzés is közös feladatunk.

A pályázat célja azonosítani és díjazni azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel az élelmiszervállalkozások a náluk keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét eredményesen tudják csökkenteni úgy, hogy ez nem rontja számottevően a termelési hatékonyságukat, gazdálkodási mutatóikat. Bár az értékesítésre nem kerülő anyagok másodlagos felhasználása (pl. biogáz, komposztálás, adományozás, állateledel) szintén fontos eszköz lehet egy vállalat fenntarthatósági célkitűzéseiben, jelen pályázati kiírás azonban kifejezetten az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzésére összpontosító tevékenységekre vonatkozik.

A pályázat szempontjai

  • A pályázó tevékenységének rövid bemutatása;
  • A tevékenység azon elemeinek bemutatása, ahol élelmiszerhulladék keletkezik;
  • Jó gyakorlat leírása, amely az élelmiszerhulladék mennyiségét csökkenti;
  • A jó gyakorlat kialakításával, bevezetésével, fenntartásával együtt járó kihívások, problémák részletezése;
  • Becsült mennyiség a megelőzött élelmiszerhulladékokra vonatkozóan és a csökkenés aránya (%) a jó gyakorlat bevezetése előtti időszakhoz képest.
  • A pályázók köre

A 2021. évi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) kiállítóként részt vevő,

  • Magyarországon bejegyzett élelmiszer-előállító vállalkozás;
  • Magyarországon bejegyzett élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó vállalkozás.
  • Alkategóriák 

A pályázók az alábbi két alkategóriában pályázhatnak:

  • Élelmiszer-előállítás;
  • Élelmiszerkereskedelem.A pályázat formai követelményei és feltételei
  • A pályázat terjedelme nem haladhatja meg a 7 oldalt (A4, Times New Roman 13).
  • A pályázatot jelen pályázati kiírás „Pályázati adatlap” című pontjában részletezett tartalommal és terjedelemmel, elektronikus úton „pdf” formátumban kell benyújtani.
  • A pályázó a pályázatban bemutatott termékkel/szolgáltatással/rendszerrel/technológiával az „OMÉK Díj” pályázataiban csak egy kategóriában pályázhat. A pályázatokat elbíráló bizottság a benyújtott pályázattal kapcsolatban fenntartja a jogot az egyes díjazási kategóriák közötti átsorolásra.
  • A pályázaton való részvétel térítésmentes.
  • Azon pályázóknak, akik a 2017-ben, illetve 2019-ben meghirdetett OMÉK Nébih Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díjat elnyerték, jelen pályázati felhívásra a korábban beadott pályázati anyagtól eltérő pályázatot szükséges benyújtaniuk.

  • Pályázat érkeztetése

Pályázat beérkezésének ideje: 2021. augusztus 31.

Pályázat benyújtásának helye: 

A pályázatot elektronikusan kell benyújtani a [email protected] e-mail címen.

A díjak átadása

A díj átadására a többi OMÉK díj átadásával egyidejűleg, ünnepélyes keretek között kerül sor. A díjazottakat a Nébih saját felületein (kiadványok, social media felületek) bemutatja, valamint honlapján feltünteti. Amennyiben a díjazott – súlyos élelmiszerlánc-biztonsági szabálysértés okán – méltatlanná válik a díjra, a Nébih Bíráló Bizottsága visszavonhatja azt.

Pályázati adatlap

  • Első oldal: A pályázat címe, a pályázó neve, címe, cégvezető neve, a kapcsolattartó neve, beosztása, elérhetőségei (telefon, e-mail).
  • Második oldal: Nyilatkozatok. Hozzájárulok, hogy a pályázati anyagot, annak részeit vagy kivonatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a honlapján és közösségi felületein bemutassa. A pályázaton élelmiszer-előállító vállalkozásként / élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásként kívánok pályázni (a megfelelő aláhúzandó). Keltezés, hivatalos aláírás.
  • A pályázó szakmai szempontú bemutatása, tevékenységi körének leírása: (max. 1200 karakter).
  • A pályázó azon tevékenységi körének részletes bemutatása, ahol élelmiszerhulladék keletkezik (max. 1500 karakter).
  • Jó gyakorlat leírása, amely az élelmiszerhulladék mennyiségét csökkenti (max. 5000 karakter).
  • A jó gyakorlat alkalmazásánál felmerülő problémák, kihívások bemutatása (max. 3000 karakter).
  • Becsült mennyiség a megelőzött élelmiszerhulladékokra vonatkozóan naturális mutatókban (pl. kg, l) és a csökkenés aránya (%) a jó gyakorlat bevezetése előtt időszakhoz képest (max. 500 karakter).

Kapcsolódó cikkeink