Olcsóbb választási élelmiszer Szlovákiában

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 11. 11:05

Januártól elsejétől több élelmiszerfajtára alacsonyabb adót vet ki a szlovák állam, az ennek köszönhető pár centes árcsökkenést a vásárlók többsége azonban alig veszi észre. Robert Fico kormányfő szerint ennek ellenére később tovább bővíthetik az alacsonyabb áfájú termékek körét. A tavaly elfogadott jogszabály szerint január elsejétől tízfajta élelmiszer áruforgalmi adóját 20-ról 10 százalékra csökkentették.

pozsony-

Alacsonyabb adóval terhelik a friss és hűtött, ellenőrzött tenyészetekből származó sertés-, marha-, baromfi-, nyúl-, juh- és kecskehúst, az édesvízi halakat, a tejet, a vajat és a kenyeret. Az áfacsökkentés a külföldről behozott élelmiszerekre is vonatkozik. A fagyasztott termékeket nem érinti a változás, vagyis azokat továbbra is 20 százalékos áfával terhelik.

A pozsonyi Új Szó információi szerint A kereskedők a kormánnyal tavaly aláírt memorandumban vállalták, hogy az érintett élelmiszerek esetében bevezetik a duális árjelzést, vagyis feltüntetik a korábbi és az adócsökkentésnek köszönhető alacsonyabb árat is. A 10 százalékpontos áfacsökkentés azonban korántsem jelenti, hogy 10 százalékkal csökkennek az árak. „Az általános forgalmi adóval kapcsolatos szabályok szerint a 10 százalékos áfacsökkentésnek köszönhetően az árak 8,3 százalékkal csökkenhetnek” – nyilatkozta Pavol Konštiak, a Szlovák Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség (ZOCR) elnöke. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink