OKSZ: ráférne az élelmiszer-kiskereskedelemre egy áfacsökkentés

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 09. 30. 12:01

A KSH mérése alapján az augusztusi infláció 1,3% volt, ami rendkívül alacsony mérték. Az áruházakban sok termék ára csökkent a tavalyihoz képest, az élelmiszerek azonban még mindig drágák, legalábbis a vásárlók szerint, akik összességében még mindig nem vásárolnak többet, mint korábban – olvasható az OKSZ honlapján.

oksz

A rezsicsökkentés árleszorító hatása szinte minden mást lesöpör, bár a televíziók árszintje is hasonló mértékben esett, de nyilván más okok miatt (évek óta csökken a televíziók átlagos árszintje, a műszaki újdonságok nyomán).

Az áruházakban megvásárolható termékek körében az élelmiszerek, élvezeti cikkek tovább drágultak az egy évvel ezelőtti mértékhez képest (az élelmiszerek 2,7%-kal, az élvezeti cikkek 9,1%-kal). A húsfélékért közel 5%-kal kellett augusztusban többet fizetni, a burgonyáért közel 70%-kal. A friss zöldségek, gyümölcsök árcédulájára is nagyobb számokat kellett írni. Olcsóbb a tojás és a cukor (amelyeknél viszont korábban alapos drágulás is volt).

Az élelmiszervásárlások és az árak egybevetése igazolja, hogy ráférne a piacra az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adókulcsának csökkentése, melynek legkedvezőbb hatása a feketézés visszaszorulása lenne. Ez a piac tisztulása nyomán mindenkinek eleve több számlával, nyugtával kísért bevételt hozna, a termelőknek és a kereskedőknek egyaránt, ráadásul hosszabb távon a költségvetés sem járna rosszul. Az elvárható fogyasztói árcsökkentés hasznára viszont szemet vetettek az élelmiszer-feldolgozók, ami kemény árvitákat vetít előre a beszállítók és az áruházak között. A forgalmi adókulcs csökkentése a kereskedők vélekedése szerint csak akkor hoz valamit a konyhára, ha az alacsonyabb kulcs bevezetésekor csökkennek a fogyasztói árak. Változatlan ár mellett a háziasszonyok nem fognak több húst venni, ráadásul marad árrés a feketézésben is.

Takarékoskodnak a családok a ruhavásárlásnál, feltehetően itt is az olcsóbbat keresik, a használt autónál pedig az öregebb évjáratot, ami persze már nem olyan drága.

Az üzemanyagokon nem lehetett sokat takarékoskodni augusztusban, feltehetően nem véletlen, hogy megtelt a kánikulában a Balaton, a távolabbi utazásokat kerülve.

A rekordmélységű infláció jó a háztartásoknak, hiszen a reálkeresetek még nagyobbak lettek. A családok napi költekezése azonban csak lassan követi a reáljövedelem emelkedését, feltehetően azért, mert még mindig több teher húzza a pénztárcákat: a korábbi években felhizlalt élelmiszerárak, a továbbra is tetemes üzemanyagárak, valamint a háztartások eladósodottsága. A bérek emelkedésének pedig határt szab a gazdaság teljesítménye. (oksz.hu)

Kapcsolódó cikkeink