OKSZ: Az árrés legyen az adóalap

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 15. 18:50

Az Országos Kereskedelmi Szövetséget váratlanul érte a miniszterelnök október 13-i bejelentése, mely alapján a kereskedelmi láncoknak három éven keresztül kell évi 30 milliárd forint válságadó befizetésével segíteniük a költségvetést, mivel az ágazat szereplőivel semmiféle előzetes egyeztetést nem folytatott a kormány.

A 30 milliárd forint kereskedelmi válságadó beszedésében a Szövetség azt javasolja, hogy az adó alapja a jelenlegi tervvel szemben az árrés legyen, megtartva az 500 millió forintnál kisebb árbevételű vállalkozások mentességét.

A 2010. évi, tehát az idei kereskedelmi válságadó befizetését csak jövő év januárjára írja elő a törvény. Ennek oka, hogy az érintett kereskedelmi vállalkozásoknak év közben nem volt idejük felkészülni a válságadó pénzügyi fedezetének előteremtésére. A 2010. évi 30 milliárd forint különadó befizetésének év végi ütemezése veszélyeztetheti a megszokott karácsonyi ajándékkínálat színvonalát is.

A kérések indoka, hogy a bejelentés szerint a kereskedelmi válságadót az árbevétel alapján határozzák meg, így az általános forgalmi adóhoz hasonló jellegű többletterhet jelent. 2009-ben egyébként az évközi áfa-kulcs emelést követően esett mélypontjára a kiskereskedelmi fogyasztás.
Ezen felül a 100 milliárd forintnál nagyobb éves forgalmú kereskedelmi láncoknál az éves árbevétel 2 százaléka lesz a válságadó. Ez előreláthatóan a megterhelt vállalkozások számára veszteséges gazdálkodást eredményez majd: a kereskedelem sajátossága, hogy a forgalomhoz viszonyított eredmény jó piaci körülmények között is rendkívül csekély, a 2 százalékos mértéknél kisebb arányú. A kereskedelem az árrésből gazdálkodik, ami az általános forgalmi adó nélkül számított eladási és az áruk beszerzési árának (a gyártónak kifizetett költség) különbsége. Az árrésből lehet csak fizetni minden költséget, például az alkalmazottak bérét – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink