OKSZ: A kereskedők nem hárítják át a válságadót, sem a beszállítókra, sem a vevőkre

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 20. 17:17

Az Országos Kereskedelmi Szövetség visszautasítja azoknak a beszállítóknak a kijelentéseit, akik azt állítják, hogy a kereskedők a beszállítókkal fizettetnék meg a válságadót – olvasható a szervezet közleményében.

A sajtóhír szerint „a külföldi és a magyar kereskedőláncok nem hajlandók lemondani gigantikus hasznuk kis részéről sem, a válságadót beszállítóikra fogják áthárítani – mondta több hazai gyártó és termelő vállalkozás kétségbeesett vezetője. A kereskedők – nem hivatalosan – már közölték szándékukat a beszállító cégekkel”.

Nem véletlenül hangsúlyozta többször is az OKSZ, hogy az APEH adatai szerint 2009-ben a kiskereskedelmi ágazat adózás előtti „eredménye” 33 milliárd forint veszteség volt (a válságadó pedig ezt feltehetően megduplázza a 2010. évi befizetésekkel). Ez gigantikus haszonnak nem nevezhető.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség már több alkalommal kijelentette, a válságadó a jelenlegi rendkívül rossz piaci helyzet alapján nem hárítható sem a vásárlókra, sem a beszállítókra. A hazai gyártók pénztárcáját ugyanúgy megtépázta a gazdasági válság, mint a vásárlókét és a kereskedőkét.

A külföldi és a magyar kereskedőláncok csak az elmúlt öt évben ezer milliárd forintot meghaladó értékű fejlesztéssel gyarapították állami támogatások nélkül a nemzetgazdaság beruházásait, a legnagyobb láncok tízezer-számra foglalkoztatják a magyar munkaerőt, az ágazati átlagnál több bérért.

A jelenlegi törvények (a fogyasztóvédelmi és a verseny-, valamint a beszállító védelmi előírások) minden lehetséges visszaélést tiltanak, így egyetért az OKSZ a kormánynak azzal az értékelésével, hogy az esetleges visszaélések ellen a jog talaján fel lehet lépni. Egyes beszállítók kereskedelemellenes hecckampánya kizárólag az ország, a magyar gazdaság megítélését rontják, ráadásul mérgezik a kereskedők és beszállítóik kapcsolatait – közli a Világgazdaság Online az OKSZ álláspontját.

Kapcsolódó cikkeink