OKSZ: a döntő többség a vasárnapi nyitva tartás mellett áll ki

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 13. 12:10

A szakmai szervezetek döntő többsége egyöntetűen kiállt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által tartott egyeztetésen amellett, hogy az üzletek, áruházak a vásárlók érdekeivel összhangban maradjanak nyitva vasárnap – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

bolt-polc

A szaktárca a közlemény szerint szerdán egyeztetett a kereskedelem szakmai (munkaadói) szervezeteivel, valamint a szakszervezetekkel az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslatról.

Az OKSZ – nem vitatva a családok, alkalmazottak és a kisvállalkozások érdekeit – az esetleges boltbezárás káros gazdasági hatásainak mérlegelését is szükségesnek tartja – írja a szervezet. A vasárnapi üzletzárás esetén a kereskedelemben 15-20 ezer, a kapcsolódó területekkel együtt 30 ezer személy elbocsátása várható.

A kormány fejlesztési támogatások révén folyamatosan segíti a nemzetgazdaság különböző területein a foglalkoztatottság bővítését, a vasárnapi üzlet bezárás viszont ezzel ellentétesen hatna. A forgalom egy része elveszne, egyebek mellett romlana Magyarország idegenforgalmi megítélése is. A Magyarországra látogató turisták 400 milliárd forintot költenek a magyar áruházakban, ami a kiskereskedelmi forgalom 5-6 százaléka. A költségvetés adóbevételektől esne el.

A szakszervezetek szerint meg kell vizsgálni a Munka törvénykönyve előírásainak megtartását, valamint egyes foglalkoztatási feltételek módosítását.

A szakmai szervezetek és a szakszervezetek megállapodtak abban, hogy a felvetett kérdésekről a Kereskedelmi Kerekasztal keretében további egyeztetéseket folytatnak.

Az NGM a felvetéseket továbbítja a kormánynak és szükség szerint további egyeztetéseket tart. AZ OKSZ a vasárnapi nyitva tartás mellett más szakmai kérdésekben is szükségesnek tartja az egyeztetést a kormánnyal. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink