Ökoturisztikai Oktatóközpontot adtak át Szombathelyen

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 26. 11:55

Több mint 200 millió forintos beruházást követően kedden délelőtt Szombathelyen átadták az országos védettségű a kámoni arborétum ökoturisztikai látogató- és oktatóközpontját.

A 800 négyzetméter alapterületű kétszintes épületet, amelyben konferencia és oktatótermek és kiállítóterek is találhatók és amely egyben az arborétum új bejárataként is szolgál, V. Németh Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere adta át.

A kormányzat megpróbál minden jogszabályi kötöttséget elhárítani ami a vidék számára fontos falusi turizmust és ökoturizmust akadályozhatja – mondta a vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A turisztikai vonzerő növelése érdekében segítik az ökopiacok nyitását, tették lehetővé a disznóvágást és a turisták számára is falusi vendégasztalok kínálását, de ugyanebbe a sorba tartozik az őshonos gyümölcsfajták újratelepítésének támogatása is – fűzte hozzá.

Az avatóünnepségen Borovics Attila a kámoni arborétumot is gondozó Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója arról szólt, hogy a 25 hektáros arborétumban a fejlesztéseknek köszönhetően megújították a növényzet jelentős részét is, 5,4 kilométer hosszú, három tanösvényből álló hálózatot alakítottak ki. Az arborétumban 10 hektárt foglal el az a terület, amelyet az intézet szakemberei tudományos célokra, az erdőtelepítésre alkalmas fafajták kikísérletezésre használnak, így az már egyfajta “erdészeti fajtamúzeumként” is bemutatható.

A beruházáshoz az Európai Unió 85 százalékos támogatást nyújtott, hiszen az része “Az ismeretlen táj? A Gyöngyös patak völgyének bekapcsolása az Alpokalja fejlett aktív ökoturisztikai hálózatába” elnevezésű projektnek.

Ennek keretében építették fel Lukácsháza közelében a Csömötei-kilátót és tájházat, épült ki a Kámoni Arborétumot az Írottkővel összekötő 22 kilométeres túraútvonal, amely érinti a Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumot, a Herényi Kerékpáros és Kulturális Központot, a gencsapáti Halomsírmezőt és a Szentkút búcsújáróhelyet, a gyöngyösfalui Holdfényilget kalandparkot, valamint a lukácsházai biotájházat is.

A szerteágazó projekt megvalósítására a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében pályázati forrásokból eddig összesen több mint 343 millió forintot fordítottak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink