Feltört az olaj

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 02. 24. 10:31

A részvénypiacon decemberben folytatódott Donald Trump amerikai elnökké választása kapcsán indult rali, és fellendülés volt tapasztalható az eurózóna szuverén kötvények tekintetében is. Az euró tovább gyengült az amerikai dollárral szemben, miközben az árupiacok – az olajjal az élen – tovább tudtak emelkedni. Az Egyesült Államok laza fiskális politikájának növekvő valószínűsége és ezzel az infláció begyűrűződése a szigorúbb monetáris politikát vetíti előre 2017-re

Az olajár alakulása erőteljesen befolyásolja a fejlődő piaci gazdaságok költségvetésének bevételeit, ezért pozitív fejlemény, hogy az árfolyam szinte megduplázódott a 2016-os első negyedéves mélypont után. Emellett az árfolyam-ingadozás szintje is csökkent, ami kiszámíthatóbbá teszi a költségvetési bevételek tervezését. A nyersanyagpiacokat eltérően befolyásolhatja a kamatemelési várakozások megváltozása: az erősebb dollár negatív tényező a legtöbb nyersanyag számára, azonban az emelkedő infláció kedvező a nemesfémek áralakulása szempontjából.

A politikai bizonytalanság 2017-ben is folytatódni fog. A befektetők nagy várakozással tekintenek arra, hogy milyen gazdasági és külpolitikai változások lesznek Amerikában, Trump elnökségének megkezdésével. A kockázatok ellenére, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a globális növekedés üteme és az infláció karöltve növekszik 2017-ben, ebből kifolyólag várakozásunk szerint nagy valószínűséggel a részvények, valamint nyersanyagok és nemesfémek hozama felülmúlja az államkötvényekét.

2016 végén végre meglódult Magyarországon is az infláció: decemberben 1,8% volt, ezzel az egy évre visszatekintő drágulás három és fél éves csúcsot ért el. A friss előrejelzések szerint az árszínvonal-emelkedés üteme év végére már nagyon közel lehet a jegybank 3%-os céljához, és többen arra hajlanak, hogy a prognózisokhoz képest a felfelé mutató kockázatok az erősebbek, ami a befektetéseink hozamának vásárlóerejét is lerontja majd – egy átlagos bankbetét reálkamata közel –2% is lehet.

Érdemes tehát a befektetőknek a készpénz, bankbetét, államkötvény helyett az inflációt magasabb hozammal meghaladó befektetéseket választaniuk és a kockázatok mérsékléséhez jól diverzifikált portfóliót felépíteniük.

Címkék:

Kapcsolódó cikkeink