Nyomravezetői díjat fizetne a GVH

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 02. 00:03

Megkaphatná a jövőben a kiszabott bírság 1 százalékát, de legfeljebb 50 millió forintot az a magánszemély, aki bizonyítékot szolgáltat egy kartellre a versenyhivatalnak – legalábbis egy parlamenti döntésre váró törvényjavaslat szerint.

A Réczicza White and Case LLP Ügyvédi Iroda versenyjogi rendezvényén emlékeztettek hogy a kartellről információt szolgáltató cég már most is mentesülhet a bírság alól, illetve engedményt kap a bírság összegéből.
A bejelentő a vizsgálati szakaszban titokban marad. A bírság elengedésének egyik feltétele az, hogy a bejelentő olyan bizonyítékot szolgáltasson, amelynek alapján a GVH rajtaütésszerű vizsgálatot tarthat a kartellben résztvevő cégeknél. Ilyenkor a hatóság lefoglalhatja a cégek szervereit, így képes a törölt e-maileket is helyreállítani. A gyakorlatban az ilyen megállapodások többnyire szóban köttetnek, így az erre utaló bizonyítékok a fontosak.
Ahhoz, hogy a bejelentés után jogot formáljon a cég a bírság elengedésére, a kartellből azonnal ki kell lépnie, és folyamatosan együtt kell működnie a GVH-val. A bírság mérséklésére akkor kerülhet sor, ha az adott cégre kiszabható a bírság, de olyan információt ad át a versenyhatóságnak, amely jelentős többlet értékkel bír a már rendelkezésére álló bizonyítékokhoz képest.
Az a törvényjavaslatba foglalt lehetőség, hogy a magánszemélyek által tett bejelentés alapján a bejelentő megkapja a kiszabott bírság 1 százalékát, Angliában már működik. Volt példa arra, hogy a cég titkárnője tett bejelentést, mivel tudomása volt a kartell létrejöttéről. A magyar javaslat – ha a parlament elfogadja – jövő márciustól lesz hatályos – írja a Profitline.hu.
Kapcsolódó cikkeink