Növényvédőszer-maradványok élelmiszerekben: Mi a helyzet az EU-ban?
Továbbra is alacsony a növényvédőszer-maradványok emberi egészségre gyakorolt kockázata az Európai Élelemiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb, 2023-as évre vonatkozó jelentése alapján. Az eredmények azt mutatják, hogy a minták 99%-a megfelelt az uniós jogszabályoknak.

(Fotó: Pixabay)
Az EFSA az unió, Norvégia és Izland területén a 12 leggyakrabban fogyasztott élelmiszerből véletlenszerűen vett, összesen több mint 13 ezer minta eredményeit elemezte. Az összehangolt uniós ellenőrzési program (MACP) háromévente mintát vesz ugyanazokból az árukból a tendenciák nyomon követése érdekében. 2023-ban ezek a következők voltak: sárgarépa, karfiol, kivi (zöld, piros és sárga), hagyma, narancs, körte, burgonya, szárított bab, barna rizs, rozs, szarvasmarhamáj és baromfizsír. A 2023-as eredmények szinte megegyeznek a 2020-ban vizsgált azonos élelmiszerekből vett minták eredményeivel (a minták 99,1%-a felelt meg a jogszabályoknak 2020-ban). A 2023-ban elemzett minták 70%-a nem tartalmazott számszerűsíthető mennyiségben szermaradványt, 28%-a tartalmazott jogszabályi határértéken belül szermaradványt, 2%-a lépte túl a maximális növényvédőszer-maradék szintet, ebből a mérési bizonytalanság figyelembevételével végül 1% nem felelt meg az előírásoknak.
A nem megfelelt minták aránya legnagyobb mértékben a szárazbab és a barna rizs esetében nőtt
A nem megfelelt szárazbab minták közül az argentin és a madagaszkári minták aránya volt a legmagasabb, míg a barna rizs esetében a legmagasabb arányt az indiai és a pakisztáni minták mutatták. Az EFSA növényvédőszer-maradékokról szóló éves jelentése tartalmazza a többéves nemzeti ellenőrzési program (MANCP) eredményeit is, amely a kockázat szintje alapján célzott mintavételből gyűjt adatokat. Ezek a nemzeti ellenőrzési programok 132 793 mintát tartalmaztak, amelyek 98%-a megfelelt az uniós jogszabályoknak. A többéves nemzeti ellenőrzési terv megfelelési aránya 2021-ben 97,5%, 2022-ben pedig 97,8% volt. Az EFSA az eredmények elemzésének részeként étrendi kockázatértékelést végzett. Az értékelés alapján a vizsgált élelmiszerekben található növényvédőszer-maradványok alacsony kockázatot jelentenek a fogyasztók egészségére nézve.
Nebih
Kapcsolódó cikkeink
Hubai Imre: támogatásokkal és intézkedésekkel segítjük a gazdákat
Eredményes agrárium nélkül nincs sikeres vidék, nincs biztonságos élelmiszerellátás és…
Tovább olvasom >Tovább erősödnek a kínai-magyar agrárkapcsolatok
A magyar mezőgazdaságot és agráriumot számos kihívás érte az utóbbi…
Tovább olvasom >Víziszárnyas telepek felszámolására igényelhető támogatás
Az Agrárminisztérium kiemelten kezeli a madárinfluenza-járványok kialakulásának megelőzését, ezért támogatási…
Tovább olvasom >További cikkeink
A „zsugorodó termékek” nyomában – Magyarország élen jár a shrinkflation szabályozásban
A DLA Piper legfrissebb jelentése, az International Shrinkflation Guide, átfogó…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Beruházunk, mégsem haladunk
A GKI az elmúlt időszakban átfogó elemzéssorozatot készített a magyar…
Tovább olvasom >Átalakuló ízlés, növekvő kihívások – ilyen sörös évre készülhetünk 2025-ben
Bár 2024-ben 2,8%-kal bővült a hazai sörpiac, 2025 első hónapjai…
Tovább olvasom >