Novemberben megtorpant a gazdasági várakozások javulása

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 23. 00:07

2009. tizenegyedik hónapjában – mintegy fél éven át tartó zuhanás, majd fél éves emelkedés után – megtorpant a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értékének emelkedése.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint novemberben az üzleti szektor és a fogyasztók várakozása is kissé – a statisztikai hibahatáron belüli mértékben – kedvezőtlenebb lett.
Az üzleti szférán belül az ipari és építőipari bizalmi index stagnált, a kereskedelmi és a szolgáltatói kissé alacsonyabb lett. A kereskedelmi bizalmi index értéke az elmúlt időszakban elég jelentős ingadozást mutatott, novemberben az index értéke kissé csökkent. Az októberi nagy javulás után lényegesen kedvezőtlenebb lett a rendelések megítélése, s az eladási pozícióról alkotott vélemény is valamelyest romlott. A szolgáltatói bizalmi index több hónapos markáns erősödés után novemberben kissé csökkent.
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke – a május óta tartó markáns növekedést követően – novemberben minimálisan csökkent. Rövid távú megtakarítási képességét, valamint a nagyértékű fogyasztási cikkek vásárlási esélyét az októberinél pozitívabban értékelte a lakosság, saját pénzügyi helyzetét viszont rosszabbnak.
Kapcsolódó cikkeink