Novemberben kissé csökkent a GKI-Erste konjunktúraindex

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 24. 11:50

Novemberben az októberi, igen magas értékéhez képest kissé csökkent a GKI-Erste konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. A GKI (www.gki.hu) által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint októberhez képest az üzleti várakozások nem változtak, a fogyasztóiak viszont rosszabbak lettek.

polc2

Az üzleti szférán belül csak a kereskedelmi várakozások javultak. Az ipari bizalmi index lényegében azonos volt az előző havival, az elmúlt időszak termelésének megítélése sokat javult, a következő időszaké és a rendelésállományé nem változott (de ezen belül az exportrendeléseké romlott). Az építőipari bizalmi index novemberben a szeptemberi szintre csökkent. Az előző háromhavi termelési színvonal megítélése valamelyest javult, a rendelésállományé csak hibahatáron belül. A kereskedelmi várakozások az októberi csökkenést követően emelkedtek. Az eladási pozíció megítélése stagnálónak érzett készletszint mellett sokkal, a várható rendeléseké kissé kedvezőbb lett. A szolgáltatói bizalmi index novemberben kissé korrigálta az októberi ugrásszerű javulást. Az általános üzletmenet megítélése javult, a várható forgalomé romlott.

A foglalkoztatási várakozások az iparban stagnáltak, az építőiparban – főleg a mélyépítő cégek körében – és a szolgáltató cégeknél romlottak, a kereskedelemben viszont javultak. A lakosság munkanélküliségtől való félelme nem változott. Az áremelési törekvés az iparban és a szolgáltatók körében kissé csökkent. Az építőiparban az árcsökkenésre számító cégek aránya némileg még mindig meghaladta az áremelést tervezőkét. A kereskedelmi cégek körében egy hónap alatt nőtt az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke kissé csökkent. A fogyasztók inflációs várakozása nem változott. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a kereskedelem kivételével minden ágazatban és a fogyasztók körében is kissé romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index novemberben kéthavi növekedést követően, az októberi emelkedésnél nagyobb mértékben csökkent. Novemberben a lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és a következő egy évben várható megtakarítási képes-ségét valamint a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is rosszabbnak ítélte, mint októberben.

Kapcsolódó cikkeink