Novemberben 0,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 01. 12. 11:15

Novemberben éves szinten 0,8 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban – közölte a cseh statisztikai hivatal hétfőn.

Praga

Tavaly ez volt a legalacsonyabb havi forgalomnövekedés, májusban csökkent a forgalom értéke. Októberben éves összehasonlításban 7,5 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése.

“A növekedés mérséklődése alapvetően technika jellegű. Az, hogy folyamatosan bővül a fogyasztás, a gazdaság erősödését jelzi” – jelentette ki Jakub Seidler, az ING Bank fő gazdasági elemzője.

A mérsékelt novemberi növekedés a szakértők szerint az alacsonyabb élelmiszer-, illetve üzemanyag-vásárlás következménye. A üzemanyagokból novemberben éves szinten 3,2 százalékkal, élelmiszerekből pedig 0,3 százalékkal csökkent a forgalom értéke, részben az árak csökkenése miatt. Gyógyszerből 4,3 százalékkal, ruházatból 2,7 százalékkal fogyott kevesebb. Az internetes áruházak forgalma ismét 10,2 százalékkal, a számítástechnikai üzleteké 9,6 százalékkal emelkedett.

A mérsékeltebb forgalom oka az is, hogy novemberben kettővel kevesebb munkanap volt, mint egy évvel korábban. Amennyiben egyforma lett volna a munkanapok száma, a tavaly novemberi növekedés 4,1 százalékos lett volna – mutatott rá a statisztikai hivatal. További tényező, hogy 2013 novemberében a korona devalvációja után (jegybanki beavatkozás a defláció kivédésre) a lakosság nagymértékű bevásárlásokat tett. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink