Növelte részesedését Romániában a Lactalis tejtermékgyártó

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 05. 10. 09:02

Növelte romániai piaci részesedését a francia Lactalis tejtermékgyártó, amely egy amerikai befektetői alaptól megvásárolta a székelyföldi Covalactot – közölte a Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi napilap.

tej-

A Covalact tejtermékgyártónak két üzeme van Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában, tavaly 200 millió lej (mintegy 45 millió euró) árbevétele volt 6 millió lej (1,3 millió euró) nyereség mellett. 2015 előtt öt éven át veszteségesen működött. A cégnek 360 alkalmazottja van.
A Covalactot 2007-ben vásárolta meg a SigmaBleyzer amerikai befektető alap 10 millió euróért. A francia Lactalis a román gazdasági lap értesülései szerint most 30-40 millió eurót fizetett a székelyföldi tejtermékgyártóért. A felek nem közölték a tranzakció értékét.
A Lactalis 2008-ban lépett be a román tejtermékpiacra, akkor megvásárolta a LaDorna márkát. A francia vállalat az idei év elején vált piacvezetővé Romániában, amikor megvásárolta az addig legnagyobb román tulajdonban levő tejtermékgyárat, a gyulafehérvári Albalactot. Júliusban a román versenytanács jóváhagyta ezt a tranzakciót.
A Ziarul Financiar számításai szerint a franciák árbevétele a Covalact megvásárlása nyomán elérheti a 200 millió eurót az 1 milliárd eurósra becsült román tejtermékpiacon. A Lactalis főleg a sajt- és a joghurttermékek piacán erősítheti pozícióját a Covalact felvásárlásával, amit jóvá kell hagynia még a versenytanácsnak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink