Nőttek az új ipari megrendelések az euróövezetben, Magyarország az élvonalban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 24. 13:50

Augusztusban nőttek a feldolgozóiparnak adott új megrendelések az euróövezetben és az Európai Unió egészében egyaránt a júliusi csökkenés után.

Az Eurostat összeállítása szerint Magyarországon már az egymást követő második hónapban szaporodtak a megrendelések havi szinten: 11,1 százalékkal augusztusban és 2 százalékkal júliusban az előző hónapokhoz viszonyítva. Ezzel a növekedési ütemmel holtversenyben volt az Európai Unióban Észtországgal (+11,2 százalék) és csupán az éllovasnak számító Szlovákia előzte meg 12,6 százalékos növekedéssel. Júniusban még 9,6 százalékkal csökkentek a megrendelések májushoz képest Magyarországon.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának hétfőn ismertetett becslése szerint júliushoz képest 1,9 százalékkal nőttek a megrendelések az euróövezetben, míg júliusban 1,6 százalékos volt a csökkenés az előző hónaphoz viszonyítva. A huszonheteknél 0,4 százalékkal több új megrendelést kaptak a gyárak augusztusban a júliusi 0,6 százalékos visszaesést követően.

Éves összevetésben lassult a növekedés az euróövezetben és az egész Európai Unióban is: a tizenheteknél 6,2 százalékkal bővültek az iparnak adott új megrendelések, júliusban 8,9 százalékos volt a gyarapodás. Az EU-ban 6,5 százalékos volt a növekedés augusztusban és 7,4 százalék júliusban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink