Nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 08. 13. 11:00

A vártnál valamivel erősebb ütemben emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban júliusban, de ez valószínűleg vajmi keveset módosít azokon a várakozásokon, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága ismét kamatot csökkent következő ülésén az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek kiéleződése miatt.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala kedden közölte, hogy éves összevetésben 1,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Elemzők 1,7 százalékot vártak a júniusban mért 1,6 százalék után.
Havi összehasonlításban 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, összhangban az elemzői várakozásokkal. Júniusban és májusban egyaránt 0,1 százalékos volt az emelkedés.
Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció éves szinten 2,2 százalékon állt júliusban. Elemzők a júniusival megegyező adatra, 2,1 százalékos emelkedésre számítottak.
Havi összevetésben 0,3 százalékkal nőtt a maginfláció, csakúgy mint júniusban. Elemzők lassuló ütemre, 0,2 százalékra számítottak.
Éves összevetésben az élelmiszerek ára 1,8 százalékkal emelkedett, az energiáé viszont 2,0 százalékkal csökkent, utóbbi kategórián belül az üzemanyagok ára 3,3 százalékkal, a fűtőolajé pedig 6,0 százalékkal esett vissza. Havi összehasonlításban az élelmiszerek 0,3 százalékkal, az energia pedig 1,3 százalékkal drágult.
Az adatok azt mutatják, hogy kissé erősödött az infláció, de a pénzromlás üteme így is szerény maradt. Az amerikai gazdaság megszakítás nélkül már 11. éve növekszik, a munkanélküliség szintje alacsony, a bérek mérsékelten emelkednek. Ezek mind olyan tényezők, amelyek gyorsítani szokták az inflációt. Számos vállalat azonban vonakodik nagyobb mértékben emelni az árakat az online verseny közepette. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink