Nőtt az euróövezet és az EU kiskereskedelmi forgalma áprilisban

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 03. 11:30

Nőtt az euróövezetben és az Európai Unióban is a kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban.

EU

Az EU statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában 0,7 százalékkal – tavaly január óta a legnagyobb mértékben – emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva, éves összehasonlításban pedig 2,2 százalékos volt a növekedés.

Elemzők arra számítottak, hogy éves alapon 2 százalékkal bővülhetett a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben. A vártnál jobb tényadat újabb jele annak, hogy a közös európai fizetőeszközt használó országok gazdasága a fellendülés útjára lépett.

A 28 tagú Európai Unióban havi összevetésben 0,6 százalékkal, éves alapon pedig 2,6 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom májusban.

Márciusban még az előző hónaphoz képest az euróövezetben 0,6, az Európai Unióban pedig 0,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene, míg éves összehasonlításban 1,7, illetve 2,7 százalékos növekedést mértek.

Az euróövezeti tagállamokban az áprilisi havi szintű emelkedés elsősorban annak köszönhető, hogy az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 1,3 százalékkal, a benzinkutaké 0,6 százalékkal, a nem élelmiszerek kategóriájába tartozó termékeké pedig 0,3 százalékkal növekedett. Az Európai Unióban 0,8 százalékkal ugrott meg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, míg az üzemanyagoké 0,7, a nem élelmiszerek kategóriájába tartozó termékeké pedig 0,5 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb havi növekedést Írország (3,2 százalék), Románia (3,1 százalék) és Németország (1,7 százalék) érte el áprilisban. Magyarország Ausztriával együtt a középmezőnyben szerepel 0,2 százalékkal. Nyolc országban csökkent a kiskereskedelmi forgalom, a legnagyobb mértékben Luxemburgban (3,5 százalék), Lengyelországban (2,7 százalék) és Dániában (1,0 százalék).

Éves szintű összehasonlításban az euróövezetben 3,3 százalékkal nőtt a nem élelmiszer szektor forgalma, 3,2 százalékkal az üzemanyagoké, 1,1 százalékkal pedig az élelmiszereké, italoké és dohánytermékeké. Az Európai Unióban az üzemanyagok forgalma 3,4 százalékkal ugrott meg, a nem élelmiszer szektor 4,3, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma pedig 0,6 százalékkal bővült.

Az egy évvel korábbihoz képest februárban Romániában (8,1 százalék), Írországban (6,9 százalék) és Magyarországon (5,3 százalék) nőtt leginkább a kiskereskedelmi forgalom. Csökkenés csak Luxemburgban (9,0 százalék), Finnországban (2,1 százalék) és Szlovéniában (0,9 százalék) volt.

Az országokra lebontott részletes statisztikákból hat ország adatai hiányoznak, az Eurostat bizalmasként jelölte meg azokat. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink