Nőtt az EU gazdasága az első negyedévben, a magyar növekedés az élen jár

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 04. 11:40

Negyedéves alapon 0,3 százalékkal, éves alapon 1,4 százalékkal bővült az Európai Unió (EU) bruttó hazai terméke (GDP) 2014 első negyedévében – közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.

EU

Az Eurostat szezonálisan kiigazított, becsült adatai szerint az eurózónában negyedéves alapon 0,2 százalékkal, éves alapon 0,9 százalékkal nőtt a GDP.

A tagállamok közül negyedéves alapon Magyarországon és Lengyelországban volt a leggyorsabb a GDP-növekedés üteme (1,1 százalék), őket követte Dánia (0,9 százalék), valamint Németország és Nagy-Britannia (0,8-0,8 százalék).

A legnagyobb GDP-csökkenést Hollandiában (mínusz 1,4 százalék), Észtországban (mínusz 1,2 százalék), majd Cipruson és Portugáliában (egyaránt mínusz 0,7 százalék) mérte az Eurostat.

Az EU-ban az első negyedévben a háztartások végső fogyasztási kiadásai 0,2 százalékkal nőttek, a bruttó tőkefelhalmozás 0,6 százalékkal, az export 0,4 százalékkal, az import 1,1 százalékkal emelkedett.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2014 első negyedévében 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-vel.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez képest 3,2, az előző negyedévihez képest 1,1 százalékkal emelkedett. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink