Nőtt a márciusi ipari termelés

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 07. 00:01

Az ipari termelés márciusban 2,8 százalékkal nőtt a munkanaphatástól megtisztított és a kiigazítatlan számok szerint az előző év azonos időszakához képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatok alapján.

Az előző hónaphoz képest az ipari termelési index márciusban 0,4 százalékkal csökkent. A termelés volumene az év első három hónapjában 4,5 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.
Egy évvel korábban, tavaly márciusban az ipari termelés korrekciók nélkül 15,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 19,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, februárhoz képest pedig szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva 4,7 százalékkal emelkedett.
Az előzetes, márciusi ipari termelési adatokat vegyesen értékelték az elemzők. Míg egyesek nagyobb növekedésre, mások inkább csökkenésre számítottak.
Ádám Zoltán, a Takarékbank Zrt. elemzője azt mondta: az adat gyengébb lett a vártnál, a Takarékbank négy százalékos emelkedést prognosztizált. A szakértő szerint ez azt mutatja, hogy törékeny a konjunktúra, a fellendülés lassabb, mint ahogy azt korábban várták. Megjegyezte, hogy a következő hónapokban azonban kedvezőbben alakulhat az ipari termelés. Arra számít, hogy a második negyedévben hét-nyolc százalékkal nőhet az ipar kibocsátása az előző év azonos időszakához viszonyítva.
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint viszont a márciusi mutató "jó adat". A bázishatás miatt a szakértő ugyanis visszaesést várt. Mint mondta, tavaly márciusban "csupán" tizenöt százalékkal mérséklődött az ipari termelés, míg az azt megelőző és a márciust követő hónapokban ennél jóval nagyobb csökkenés történt.
Török Zoltán várakozásai szerint a következő két negyedévben stabilan négy-öt százalék körül lehet az ipari termelés bővülése, majd a negyedik negyedévben várható csekély mértékű lassulás, becslése szerint akkor két-három százalékos növekedés jöhet – közli az Origo.
Kapcsolódó cikkeink