Nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 01. 10. 11:05

Az euróövezetben novemberben 1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene szezonális kiigazítással az előző havihoz képest és 7,8 százalékkal haladta meg a 2020. novemberit – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

 

Meghaladta a várakozásokat az euróövezet kiskereskedelmi forgalomnövekedése

Szakértők havi szinten 0,5 százalékos kiskereskedelmi forgalomcsökkenésre, éves viszonylatban pedig szerényebb, 5,6 százalékos növekedésre számítottak.

Az Európai Unió 27 tagállamában novemberben 0,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom havi és 7,9 százalékkal éves összevetésben.

Az előző havihoz képest Spanyolországban nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom novemberben, 4,9 százalékkal. Luxembourgban 4 százalékos, Portugáliában pedig 2,8 százalékos volt a havi növekedés. A kiskereskedelmi forgalom havi szinten a legjelentősebben Ausztriában csökkent, 4,1 százalékkal, továbbá Lettországban 3,6 százalékkal és Horvátországban 3,1 százalékkal.

Éves bázison Szlovéniában bővült a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom, 41,1 százalékkal. A második legnagyobb növekedés Franciaországban volt 22,7 százalékkal, majd Lengyelország következett 14,5 százalékkal. A legnagyobb éves csökkenést a novemberi kiskereskedelmi forgalomban Lettországban jegyzeték fel 3,6 százalékosat, Németországban 2,8 százalékosat, Finnországban pedig 1,9 százalékosat.

Magyarországon az előző havihoz képest 0,2 százalékkal csökkent novemberben a kiskereskedelmi forgalom az Eurostat jelentése alapján, az egy évvel korábbihoz képest pedig 3,8 százalékkal emelkedett. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink