Nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 12. 03. 11:10

Októberben a piaci várakozásoknak megfelelően, 0,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene szezonális kiigazítással az előző havihoz képest az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.

 

Éves alapon közel másfél százalékkal nőtt az euróövezet kiskereskedelmi forgalma

Az októberi kiskereskedelmi fogalom 1,4 százalékkal haladta meg a 2020 októberit.

Szeptemberben 0,4 százalékkal csökkent a forgalom havi bázison.

Az Európai Unió 27 tagállamában októberben az előző havihoz képest 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a szeptemberi 0,3 százalékos, havi csökkenés után. Az egy évvel korábbit 2,3 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom októberben az EU-ban.

Az októberi kiskereskedelmi forgalomban ismét érezhető volt a járvány miatti aggodalom hatása. A nem élelmiszeripari cikkek forgalma ugyanis 0,4 százalékkal nőtt az előző havihoz képest a szeptemberi 1,9 százalékos csökkenés után, ezen belül pedig az internetes értékesítések 3,2 százalékkal bővültek, míg szeptemberben 3,1 százalékkal csökkentek havi bázison.

Az előző havihoz képest Szlovéniában nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom októberben, 13,0 százalékkal. Portugáliban 2,3 százalékos, Dániában 2,2 százalékos volt a havi növekedés. A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb havi csökkenését Lettország szenvedte el októberben, 5,4 százalékost. Ausztriában 2,8 százalékkal, Észtországban 2,6 százalékkal csökkent a forgalom az előző havihoz képest.

Éves bázison is Szlovéniában bővült a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom, 34,3 százalékkal. A második legnagyobb növekedés Lengyelországban volt, 12,4 százalékos, Észtországban pedig 11,0 százalékos. A legnagyobb éves csökkenést az októberi kiskereskedelmi forgalomban Németországban regisztrálták, 2,8 százalékost. Lettországban 2,3 százalékos, Írországban 1,9 százalékos volt az éves csökkenés.

Magyarországon az előző havihoz képest 0,3 százalékkal nőtt októberben a kiskereskedelmi forgalom az Eurostat jelentése alapján, az egy évvel korábbihoz képest pedig 5,8 százalékkal emelkedett. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink