Nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 12. 00:01

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint január-februárban 3 százalékkal nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest.

2010. január–februárban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek, illetve vendégéjszakák száma egyaránt 3%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 1%-kal növekedett.
A szálláshely-szolgáltatási piacot 2008 vége óta visszaesés jellemezte. 2010-ben azonban 288 ezer külföldi vendég 770 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt nőtt (7, illetve 6%-kal). A  vendégéjszakák számának tekintetében az öt legjelentősebb küldő ország közül (Németország, Ausztria, Olaszország, Oroszország és Nagy-Britannia) a német és a brit vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent 2009-hez viszonyítva, a többi piac növekedést regisztrált. A külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákban, a magasabb kategóriákban növekedést regisztráltak (öt-, négycsillagos egységek), a többi kategóriában visszaesett az eltöltött éjszakák száma.
Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 399 ezer belföldi vendéget és 894 ezer belföldivendég-éjszakát jelentettek, a vendégek száma stagnált, míg az éjszakák száma 1%-kal emelkedett. A belföldivendég-forgalom közel négyötödét fogadó szállodákban 2%-os növekedés figyelhető meg az éjszakák számában az előző évihez képest. A vendégek körében szintén népszerű panziók esetében 9%-os elmaradás következett be – írja a Világgazdaság Online, az MTI nyomán.
Kapcsolódó cikkeink