Nincs változás a dobogón: Tesco, Coop, CBA

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 09. 15:03

Változatlanul a Tesco a legnagyobb forgalmú lánc közel 750 milliárd forint becsült összforgalommal, mögötte továbbra is a Coop áll a második, illetve a CBA a harmadik helyen az FMCG kereskedelmi láncok Trade magazin által összeállított 2015-ös toplistáján.

 

A napi fogyasztási cikkekkel (élelmiszerekkel, kozmetikumokkal és háztartási vegyi árukkal) foglalkozó láncok 11-es ranglistáján a további sorrend: Spar, Reál, Lidl, Auchan, Penny Market, Aldi, dm, Rossmann.

 

A ranglista nem sok változást mutat a 2014-eshez képest, egyedül a Lidl került egy hellyel előbbre. Bár a munkaerőhiánytól a vasárnapi boltbezárásig több, a kiskereskedelmet negatívan érintő jelenség is kifejtette hatását 2015-ben, mégis a kedvezőbb gazdasági környezet, az élénkülő vásárlási kedv összességében azt eredményezte, hogy a listán szereplő minden egyes lánc növelni tudta bevételét az előző évhez képest.

 

Ha részletesebben áttekintjük az FMCG láncok tavalyi aktivitásait, látható, hogy a Lidl egyre szélesebb körű kapcsolatot épít ki hazai beszállító partnereivel, az Aldi pedig a társadalmi felelősségvállalás területén is erősített. A SPAR tovább terjeszkedik: tavaly folytatta franchise hálózatának kiépítését.

 

A legrégebb óta jelenlévő diszkontlánc, a Penny Market e helyett immár a vásárlói lojalitás növelésén dolgozik, miközben sajátmárkás családján belül a prémium kategóriát bővíti.

 

A magyar láncok, a Coop, a CBA és a Reál egyrészről boltjaik egy részének feljebb pozícionálásán dolgoznak, másrészt a lokalitásukból fakadó előnyöket próbálják kiaknázni lojalitásprogramokkal és más marketingeszközökkel.

 

A hipermarketláncok közül a Tesco és az Auchan is a kiszolgálásra, a vevői igények minél szélesebb körű lefedésére helyezte tavaly a hangsúlyt, amelybe a vásárlás kényelmének és gyorsaságának fokozása éppúgy beletartozik, mint a sajátmárkás paletta színesítése speciálisabb termékekkel, vagy éppen a kártyaprogramok továbbfejlesztése.

 

A két drogérialánc, a dm és a Rossmann, fokozott ütemben modernizálják üzleteiket, miközben az expanzióról sem mondanak le.

 

Folytatódott a pozitív hangulat az első negyedévben is. Összességében mindenki jó évet remél 2016-tól, de hogy miként is sikerül majd, azt egy év múlva júniusban adjuk majd hírül.

 

Addig is sikeres munkát kívánunk az FMCG-piac minden résztvevőjének!

 

Üdvözlettel:

 

Hermann Zsuzsanna ügyvezető-főszerkesztő, Trade magazin

 

Módszertan:

A Toplistában található adatok a cégek saját közlését tartalmazzák. Adatközlés hiányában pedig a Trade magazin becslése került a táblázatba, amely a cégek 2014. évi bevallásainak alapján, és az eltelt periódusban a piaci körülményekben bekövetkezett változások figyelembevételével kerültek megbecslésre, szakértők bevonásával.

 

LETÖLTÉSRE:

Toplista 2015      2015_ker_toplista

 

Kapcsolódó cikkeink