NGM: nem ütközik uniós jogba a népegészségügyi termékadó

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 31. 13:50

Az Európai Bizottság – elfogadva a kormány érvelését és válaszát – lezárta a népegészségügyi termékadó kapcsán indított eljárást, amely az adó és az uniós jog összhangját vizsgálta: az uniós javaslattevő-végrehajtó testület egyetért azzal a magyar érveléssel, amely szerint a közteher szabályai összeegyeztethetők a közösségi joggal – tudatta kedden közleményben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az NGM emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság 2012 januárjában az úgynevezett Pilot rendszer keretében megkeresést intézett a magyar hatóságokhoz a népegészségügyi termékadóról szóló törvény egyes rendelkezéseivel kapcsolatban.

Megkeresésében a bizottság több előzetes észrevételt is tett a – chipsadó néven ismertté vált – jogszabály egyes rendelkezéseinek a közösségi joggal való összeegyeztethetősége tárgyában, feltételezve, hogy a jogszabály diszkriminatív, a magyar termékek kedvezőbb adójogi pozícióját teremti meg.

Viszontválaszában a magyar kormány példákkal illusztrálva igazolta, hogy a népegészségügyi termékadó összhangban áll a közösségi joggal, figyelemmel arra, hogy a magyar és külföldi gyártású termékek azonos adójogi elbírálásban részesülnek, azaz egy termék adókötelezettsége kizárólag összetételi sajátosságaitól – cukor-, só-, illetve koffeintartalmától – függ, és nincs jelentősége annak, hogy hol állítják elő – közölte a minisztérium. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink