NGM: negyvenkét hónapja bővül a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 02. 24. 11:45

A kiskereskedelmi forgalom már negyvenkét hónapja erősödik, a fogyasztás 2003. óta nem látott ütemben bővült 2016-ban a javuló foglalkoztatási mutatóknak és az alacsony inflációs környezetnek köszönhetően – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a statisztikai hivatal friss adataira reagálva.

kosar02

A közlemény szerint nemzetközi összehasonlításban a magyar kiskereskedelmi forgalom növekedése decemberben éves alapon a tizedik legnagyobb növekedést érte el az Európai Unióban, ismét meghaladva annak 2,3 százalékos átlagát.
Tavaly decemberben 2,8, az év egészében 4,5 százalékkal nőtt Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom a nyers adatok szerint.
Az NGM szerint különösen kedvező a decemberi 3 százalékos éves emelkedés a nemélelmiszer-kiskereskedelemben, mert jelzi, a háztartások válság során elhalasztott fogyasztása egyre inkább megjelenik, így a tartós fogyasztási cikkek egyre nagyobb súlyt képviselnek a fogyasztói kosárban. A kiskereskedelmi forgalom 2010 januárja óta 19,1 százalékkal, 2014 év elejétől pedig 16,1 százalékkal nőtt Magyarországon – ismertették.
A háztartások fogyasztási kiadása 5 százalékkal növekedhetett 2016-ban a masszív bértömeg-növekedésnek és az emelkedő lakossági bizalomnak köszönhetően, a decemberi makrogazdasági és költségvetési előrejelzéssel összhangban – írták.
Az NGM közleménye szerint a háztartások továbbra is erős megtakarítási hajlandóságát jelzi, hogy a rendelkezésre álló jövedelmük bővülése meghaladja a kiskereskedelemét. Ez azt is jelenti, hogy még van érdemi mozgásterük a korábban elhalasztott vásárlások miatt a jövőben a fogyasztásuk növelésére.
A tárca várakozása szerint az idén tovább folytatódik a kiskereskedelem bővülése és ezzel párhuzamosan a háztartások fogyasztásának növekedése, amelyet a kormányzat intézkedései – mint a novemberi bérmegállapodás is – támogatnak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink