NGM: már 22 hónapja folyamatos a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 03. 11:45

Nagyon kedvező, hogy már 22 hónapja folyamatos a kiskereskedelmi forgalom növekedése – kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait szerdán az M1 aktuális csatornán.

bolt-polc

Lenner Áron Márk hozzátette: a növekedés olyan mértékű, hogy az ország bruttó hazai termékére (GDP) is pozitív hatással van.

Kiemelte, hogy az áprilisi 4,4 százalékos növekedésnél kedvezőbb a naptárhatástól megtisztított adat, amely 5,3 százalékos növekedést mutat az egy évvel ezelőttihez képest. A növekedéshez elsősorban a pozitív munkaerőpiaci folyamatok járultak hozzá, mivel minden korábbinál többen dolgoznak, illetve a reálbérek növekedésének és a kedvező fogyasztói bizalomnak köszönhető. Az emberek mernek tartós fogyasztási cikkeket vásárolni – tette hozzá.

Az sem elhanyagolható hatás, hogy a bankok elszámoltatásával a csökkenő törlesztő részletek és az egyszeri visszajáró összegek miatt is nő a háztartások fogyasztása – mutatott rá.

Lenner Áron Márk hangsúlyozta, hogy a boltok vasárnapi zárva tartásának márciusi bevezetését követően is fennmaradt a növekedés üteme: az online pénztárgépek adatai alapján a zárva tartás bevezetése előtti 9 teljes hét forgalmi átlaga 141 milliárd forint volt, míg a hatálybalépés utáni 10 teljes hét forgalmi átlaga 158 milliárdot mutat. Különösen biztatónak nevezte, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedelem, azaz a tartós fogyasztási cikkek forgalomnövekedése 8,6 százalékos volt az első négy hónapban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink