NGM: a kiskereskedelem bővülése a lakosság bizalmát jelzi

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 04. 04. 11:47

Mérsékelten bővült februárban a kiskereskedelmi forgalom, amely már 44 hónapja folyamatosan erősödik – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

polc2

A KSH legfrissebb közlése szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,0 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 1,2 százalékkal nőtt februárban az előző év azonos időszakához képest.
Marczinkó Zoltán szerint a februári adat egyebek mellett azzal magyarázható, hogy tavaly februárban a kiskereskedelmi forgalom 7,6 százalékkal nőtt, ami a 2016-os évet tekintve egy kiemelkedően magas adat volt és idén ezt a magas bázist kellett megugrani, ami sikerült is, igaz kicsit kisebb mértékben.
Arra a kérdésre, hogy hogyan ítéli meg az értékesítés nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben mért 3,1 százalékos emelkedését, a helyettes államtitkár kifejtette: általában már 2016-ban is ez az alág húzta a kiskereskedelmi forgalmat. A nem élelmiszer jellegű kiskereskedelem bővülése egy nagyon pozitív üzenet, a tartós fogyasztási cikkek forgalmának növekedése egyfajta bizalmat jelent a lakosság részéről – mondta.
Marczinkó Zoltán az év további részében várt eredményekről közölte: a foglalkoztatási, az inflációs, valamint a nettó bérkiáramlási vagy reálkereseti adatok mind-mind a növekedés irányába mutatnak. (MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink