NGM: az uniós átlag háromszorosával nőtt a magyar kiskereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 08. 28. 12:00

Két éve bővül a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, a júniusi növekedés a negyedik leggyorsabb volt az Európai Unióban, és több mint háromszorosa az uniós átlagnak – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel csütörtökön. A tárca a fogyasztás bővülésével számol az év hátralévő hónapjaiban is.

polc-

A kiskereskedelmi forgalom szerkezete egyre kiegyensúlyozottabb, az élelmiszerkereskedelem , valamint az üzemanyag forgalom mellett a nem élelmiszer-kereskedelemben is erőteljes a növekedés – emelte ki elemzésében az NGM.

Az elmúlt időszak adatai és a legfrissebb számok világosan alátámasztják, hogy a vasárnapi pihenőnap bevezetése nem okozott forgalomcsökkenést, az emberek alkalmazkodtak a nyitva tartás változásához, a forgalom áttevődött a hét többi napjára – mutat rá a minisztérium.

A növekvő forgalom a foglalkoztatottak számára is pozitív hatást gyakorolt: a kiskereskedelemben a legalább 5 fős vállalkozásoknál mintegy 4400-zal többen dolgoztak idén júniusban, mint egy évvel korábban, míg az ágazatban betöltetlen álláshelyek száma meghaladta az 5500-at a július 20-i adatok szerint.

Az NGM a lakossági fogyasztás érdemi bővülésével számol az év hátra lévő hónapjaiban is. Ebben fontos szerepet játszik majd egyebek mellett a foglalkoztatottak számának rekordmértékű növekedése, a reálbérek emelkedése, a banki elszámoltatás következtében a lakosságnál maradó többletjövedelem, illetve az online pénztárgépek gazdaságfehérítő hatása is. A kiskereskedelmi forgalmi adatok megerősítik, hogy a háztartások vásárlási kedve visszatért, a családok pozitívabban látják jövedelmi kilátásaikat – írták. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink