Az adóelkerülés elleni közös uniós fellépést szorgalmazza a kormány

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 22. 11:15

Az uniós országoknak összehangoltan, egymástól is tanulva kell fellépniük az adóelkerülés ellen – a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi tájékoztatása szerint ezt hangsúlyozta Rákossy Balázs, a tárca európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az Európai Unió 28 tagállama adóhatósági vezetőinek keddi budapesti tanácskozásán.

EU

Az államtitkár kiemelte, hogy bármely adórendszer csak akkor lehet eredményes, ha hatékonyan szolgálja a gazdaságpolitika céljait, a gazdasági növekedést, illetve a vállalkozások és a lakosság érdekeit.

Rákossy Balázs az idén tizenharmadik alkalommal megrendezett G28 fórumon az Európai Bizottság tanulmányát idézve rámutatott: 2013-ban csaknem 170 milliárd euró áfabevétel hiányzott a tagállamok költségvetéséből. Hatékony nemzeti stratégia nem létezhet vele párhuzamos uniós szintű cselekvés nélkül – fejtette ki.

Magyarország adópolitikáját elemezve az államtitkár ismertette: a magyar kormány által bevezetett reformok egyik alapkérdése az adórendszer megváltoztatása, az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése és az adócsökkentés volt.

Az egykulcsos jövedelemadó és a családi kedvezmény bevezetésével kezdetben nagyságrendileg évi 500 milliárd forinttal több jövedelem maradt a munkavállalóknál. Tavaly a családi járulékkedvezmény megteremtésével a háztartásoknál hagyott összeg már megközelítette a 600 milliárd forintot, ami 2015-re várhatóan 660 milliárd forintra emelkedik – közölte.

A gazdasági növekedés támogatása érdekében 2010 júliusától jelentős adócsökkentésben részesültek a kis- és középvállalkozások is – tette hozzá.

Az államtitkár a kormány feketegazdaság kifehérítése érdekében tett intézkedéseinek sikeréről szólva elmondta: a legfontosabb adó- és járulékfajtákból 650 milliárd forinttal több érkezett be tavaly, mint az azt megelőző évben, ami nemzetgazdasági léptékkel mérve is jelentős növekedés. Idén augusztus végéig 7 százalékkal, 136,7 milliárd forinttal több volt az áfabevétel, mint az előző év azonos időszakában. A növekedésben az online pénztárgép mellett a március 1-jétől éles üzembe állított közúti áruforgalmi rendszer, az EKÁER is szerepet játszott.

Az adóhatóságok nemzetközi együttműködése révén és azáltal, hogy a multilaterális szintű információcseréhez is egyre több állam csatlakozik, az adóelkerülők előtt a kiskapuk folyamatosan bezárulnak – idézi az államtitkárt az NGM közleménye. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink