NGM: a nemzetközi feszültségek ellenére is bővült a turizmus

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 14. 10:40

A nemzetközi feszültségek ellenére is bővült a magyarországi turizmus novemberben, a külföldi és belföldi forgalmat együttesen nézve novemberben is minden fő vendégforgalmi mutató pozitívan alakult – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a KSH legfrissebb adatait kommentálva szerdán az MTI-vel.

Eger

Kiemelik: a tavaly novemberi adatok azt vetítik előre, hogy a szálláshelyek vendégeinek száma az év végéig meghaladja a 10 milliót, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma a 25 milliót, a szálláshelyek összes bevétele pedig a 350 milliárd forintot.

A magyaroktól származó szállásdíj-bevételek 17,3 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, mivel a belföldi vendégforgalom továbbra is stabil növekedést mutatott novemberben. Így a külföldi vendégéjszakák kismértékű csökkenése mellett is összességében 2,4 százalékkal bővült a vendégéjszakák száma.

2015 novemberében a hazai kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma (675 ezer) 4,5 százalékkal, a vendégéjszakáké (1,52 millió) 2,4 százalékkal, a szállásdíj-bevétel (13,67 milliárd forint) 7,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi számokat. Mind a foglaltság, mind a szállodai átlagár, mind az egy kiadható szobára jutó szobaár-bevétel emelkedni tudott – írták.

Novemberben 366 ezer belföldi vendég 761 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, előbbi 9,4 százalékos, utóbbi 6,6 százalékos növekedést jelent. A belföldi vendégektől származó szállásdíjbevétel 17,3 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, amiben a SZÉP-kártya továbbra is fontos szerepet játszik. Novemberben 309 ezer (-0,7 százalék) külföldi vendég 762 ezer éjszakát töltött a szálláshelyeken.

Az NGM közölte: az enyhe csökkenés részben a 2015 egészét jellemző orosz piaci visszaesésnek, részben valószínűleg a migránshelyzet kapcsán a nyugat-európai piacainkon Magyarországot negatív színben feltüntető sajtómegjelenések átmeneti hatásának, illetve a párizsi terrortámadások okozta sokknak, elbizonytalanodásnak tudható be – így érthető, hogy a francia jelentősebb (-13 százalék), a brit és az amerikai beutazás kisebb mértékben visszaesett. A decemberi foglalások alapján ugyanakkor jó okunk van bízni abban, hogy mindez nem egy trendforduló kezdete, csupán átmeneti jelenség. A novemberben regisztrált külföldi vendégéjszakák száma alapján a 10 legjelentősebb küldőpiac közül négy esetében mértek növekedést. Ennek mértéke Németország (+1 százalék), Csehország (+1,8 százalék) és Lengyelország (+3,7 százalék) esetében a korábbi hónapokhoz mérten szerény volt, míg Romániából káprázatos, 47,5 százalékos bővülést regisztrált Magyarország.

Jelezték: látható, hogy a nemzetközi turizmus nagyon érzékenyen reagál a nemzetközi politikai és gazdasági eseményekre, mindez felértékeli a belföldi turisztikai kereslet stabilitását. Az, hogy ma már 1 millió 250 ezernél is többen rendelkeznek SZÉP-kártyával, és azokra a tavalyi évben 2014-hez képest közel 20 százalékkal magasabb összeget, több mint 90 milliárd forintot töltöttek fel, megnyugtató lehet a turisztikai vállalkozások számára is: a belföldi kereslet alapja másfél évre előre megvan. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink