Népszerűek a dresszingek

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 29. 08:00

A tavalyi első kilenc hónapjában a magyar háztartások több mint fele vásárolt mustárt és majonézt, de a ketchup is népszerű kísérője az étkezéseknek a GfK Hungária Piackutató Intézet ConsumerScan adatai szerint. Mindhárom kategória termékei egyre gyakrabban kerülnek a bevásárlókosarakba – különösen a diszkontüzletekben.Népszerűek a hazai fogyasztók körében a különböző dresszingek. Mustárt és majonézt az összes magyar háztartás több mint a fele – 55 százaléka – vásárolt 2007. január–szeptember időszakban, a paradicsomalapú ketchup ugyanakkor a háztartások 44 százalékában volt az étkezések kísérője. A GfK Hungária háztartások privát fogyasztását folyamatosan vizsgáló ConsumerScan adatbázisának információi szerint a vásárlók jellemzően mindhárom kategóriából gyakrabban vásároltak a tavalyi év első kilenc hónapjában, mint az előző év azonos időszakában – és különösen igaz ez a diszkontüzletek vonatkozásában.
A hazai dresszingpiacon a legfontosabb változást az értékesítési csatornák szerepének, piaci súlyának alakulása hozta. A piac hagyományosan fontos szereplői a diszkontok és a hipermarketek, amelyek közül a vizsgált időszakban az előbbi tovább erősödött és – a hipermarketekkel ellentétben – növekedni tudott. A csatorna volumenalapú részesedése mindhárom kategóriában 2-3 százalékponttal nőtt, és ezáltal a teljes dresszingpiacon 31,5 százalékos piaci részesedést elérve megelőzte a hipermarketeket. A hipermarketek összesített piacrésze nem egészen egy százalékpontnyit csökkent annak eredményeképpen, hogy bár ketchupfronton tartják pozíciójukat, a mustár és majonéz szegmensekben részesedésük mintegy 1,5 százalékponttal mérséklődött.
A piaci adatokból látszik, hogy a három dresszingféleség mindegyikének vásárlói hatóköre nagyjából azonos mindkét csatornában, és 2006 első kilenc hónapját, valamint a rákövetkező év azonos időszakát vizsgálva a három kategória penetrációja sem mutat számottevő változást. A vizsgált időszakban minden harmadik magyar háztartás vásárolt dresszinget diszkontban, illetve hipermarketben. Minden ötödik háztartás vásárolt mustárt, majonézt e két csatorna valamelyikében, és a ketchup esetében is magas – 16-17 százalék – a két csatorna vásárlói hatóköre.
Mindazonáltal a számokból kitűnik, hogy a vásárlók által megvásárolt dresszingek lényegesen gyakrabban kerülnek valamely diszkontüzletben a bevásárlókosárba, mint egy hipermarketben. Ráadásul a tavalyi év első kilenc hónapjában a diszkontokban a vásárlási gyakoriság is növekedett a hipermarketekkel szemben.
A teljes dresszingpiacon a fogyasztók által vásárolt mennyiség túlnyomó többsége a gyártói márkás termékek köréből került ki úgy 2007 január–szeptemberében (66 százalék), mint az azt megelőző év azonos időszakában (64 százalék). A jellemzően alacsonyabb áron kínált saját márkás termékek a dresszingek értékesítésében a két legfontosabb csatorna közül a diszkontokban részesednek a mennyiségalapú forgalomból legnagyobb arányban: itt az adott üzlet vagy lánc nevével fémjelzett termékek a teljes értékesített mennyiség 37 százalékát adták 2007 első kilenc hónapjában. Ezzel szemben a hipermarketekben tavaly január–szeptemberben a forgalom nem egészen egynegyedét (22 százalékát) tették ki a saját márkás termékek, ami közel 10 százalékpontos csökkenés 2006 első kilenc hónapjához képest.
A három kategóriát vizsgálva megállapítható, hogy a saját márkás termékek aránya a majonéz és ketchup szegmensben a tavalyi év első kilenc hónapjában kiegyenlítődött, és egyaránt 37-37 százalékot ért el.

Kapcsolódó cikkeink