Népszerű célpont a turisták körében Zala megye

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 20. 12:00

A nyugat-dunántúli régió megyéi közül Zala zárta a legjobb turisztikai évet tavaly; a 4,351 millió vendégéjszaka 45 százalékát itt töltötték a turisták, s a több mint 50 milliárdos bevétel közel fele is Zalában realizálódott – írja Zalai Hírlap hétfői száma alapján az [origo].

Tavaly 1 millió 392 ezer vendég látogatott a régióba, a szálláshelyek közel 30 százalékos kihasználtsággal működtek, ami a korábbi évhez képest 2,7 százalékpontos növekedés.

A három megyében (Győr-Moson-Sopronban, Vasban, Zalában) eltöltött 4 millió 351 ezer vendégéjszaka több mint nyolctizede a tíz legnagyobb szálláshelyforgalmat bonyolító településen realizálódott, ennek mintegy 22,6 százaléka Hévízen.

A zalai szálláshelyek forgalmának 86 százalékát a szállodák bonyolították le, ennek több mint kilenctizedét a három- és négycsillagos hotelek foglalásai tették ki. A szállodákban 4,9 százalékkal nőtt az eltöltött vendégéjszakák száma, míg a forgalom fennmaradó 14 százalékát kitevő többi szálláshelytípus mindegyikének csökkent tavaly a látogatottsága.

Zalába 2010-hez viszonyítva 2,7 százalékkal kevesebb vendég érkezett tavaly, de a vendégéjszakák száma ennek ellenére 0,6 százalékkal nőtt. A 888 ezer külföldi vendégéjszaka több mint háromnegyedét az unióból érkezők kötötték le; a vendégek 18 százaléka Ausztriából, 42 százaléka Németországból, 15 százaléka pedig Oroszországból érkezett – olvasható a napilapban.

Kapcsolódó cikkeink