Nem várható nagy árcsökkenés a boltokban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 03. 13. 13:45

A vendéglátásban már korábban is bezárásba menekültek a csődtől – tudta meg a Pénzcentrum a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségétől. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint energiacsapdába kerültek a magyar boltok beszállítói, így pedig elég nehézkes az árak csökkentése.

Nagy árcsökkentés az energiaárak miatt nem várható

Bár enyhe volt a tél, ami meglátszik a magyar lakosság rezsiszámláin is, a hazai vállalkozások helyzetén egyáltalán nem segített az évszázad egyik legenyhébb téli időszaka. Sőt, Balogh József energetikai szakértő szerint a problémák még csak most kezdődnek, például a vendéglátásban.

„Pont a napokban jött be hozzám egy vendéglátós ügyfél, hogy segítsek. Ő eddig durván 237 ezer forintot fizetett, most pedig 2,7 millióról jött ki a számla. Mivel egy kis kávézóról van szó, és ha ez a számla jogos, akkor nekik gyakorlatilag kaputt, csődbe mentek”

– mesélte a szakember a Pénzcentrumnak, aki szerint a csődhullám most, március-áprilisban fog beindulni az országban.

„Most fog leesni a tantusz a fogyasztók jó részénél, hogy „Úristen mennyire megemelkedett a villany és a gáz ára!” A legnagyobb pofont azok fogják kapni, akik előtte 2-3 éves fix szerződésben voltak, még pont elcsípték a régi, olcsó árat. Amikor ezek átkerülnek a mostani piaci körülmények közé, akkor jönnek a tízszeres számlák. Nincs kess, nem tudja kifizetni, zár be”

– magyarázta Balogh József, aki szerint a probléma legfőképpen az, hogy sok válallati fogyasztónak december 31-ig kitartott a régi szerződése a szolgáltatónál.

„Nekem is van olyan ügyfelem, aki annak idején aláírt egy többéves szerződése az áramszolgáltatóval, ami tavaly év végén járt le. Ő is, amikor elkezdte az új számláit kapni, folyamatosan reklamált, nem hiszi el, és kifizetni sem tudja. És most tavasszal fog lejárni a türelmi idő, a szolgáltatók pedig lassan indítják a behajtásokat, márpedig a 10-15-szörös számlákat sok vállalkozó egyszerűen nem tudja befizetni, nincs ennyi pénze”

– magyarázta.

Kapcsolódó cikkeink