Nem nőnek a kis- és közepes vállalkozások rezsiköltségei

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 04. 12:23

A Nemzetgazdasági Minisztérium cáfolja azokat a híreszteléseket, hogy a 10 százalékos lakossági rezsicsökkentés hatásaként a kis- és közepes vállalkozások terhei nőnek. A kkv-k terhei sem közvetve, sem közvetlenül nem emelkednek. Közlemény.

A földgázt egyetemes szolgáltatás keretében vételező nem lakossági fogyasztók – így a 20 m3/h-nál kisebb mérővel rendelkező közintézmények, kisvállalkozások – esetében a hatósági ár nem változott, így a kis- és közepes vállalkozások terhei nem emelkednek.

A villamosenergia esetében a rendszerhasználati és az elosztási díjak csökkenése ellensúlyozza a nem lakossági egyetemes szolgáltatási fogyasztókra vonatkozó árak 0,29 Ft/kWh-val emelkedését. A rendszerhasználati díjak esetében nincs külön lakossági és nem lakossági árkategória, így a lakossági villamos energia árcsökkentéssel párhuzamosan végrehajtott rendszerhasználati díjcsökkentés a lakossági fogyasztókkal azonos módon vételező kis- és közepes vállalkozások energiaköltségét is csökkenti.

A 10%-os lakossági távhőár csökkentése érdekében a távhőszolgáltatók támogatása – az árbevétel kiesés mértékével azonos szinten – megemelkedett. Ennek megfelelően a távhőszolgáltatók esetén nincs olyan árbevétel kiesés, amely a KKV-k terheinek növekedését indokolná.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Kapcsolódó cikkeink