Negyven hektáron a Kaposvári Állattenyésztési Napok

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 26. 11:08

A mezőgazdaság a biztonságos, egészséges élelmiszertermelés alapja, kiemelkedő szerepet tölt be a foglalkoztatásban, a munkahelyteremtésben, a vidéki táj sokszínűségének fenntartásában, és a környezet jó állapotának megőrzésében,- mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Kaposváron az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Kaposvári Állattenyésztési Napok ünnepélyes megnyitóján.

sertes10

Jövőre elindul a „Több munkahelyet a mezőgazdaságban” program, amelyre 212 milliárd forint új forrás áll majd rendelkezésre, ebből 180 milliárd kifejezetten hazai költségvetési, nemzeti támogatás az állattenyésztés részére, azaz évente mintegy 33-34 milliárd forint többlettámogatás jut a tej-, húshasznú szarvasmarha, sertés, baromfi, juh többlettámogatására –jelentette be az államtitkár.

A Kaposváron lévő Kövér László az Országgyűlés elnöke szerint az állattenyésztés kitüntetett figyelmet érdemel, az ágazat mára újra felértékelődött, ami nemcsak a mezőgazdaság kibocsátásához való hozzájárulásban mérhető, hanem az egészséges élelmiszerek biztosításában, a biodiverzitás megőrzésében is. A mai kormányzati politika azonban természetes szövetségese ennek az ágazgatnak, mert megértette, hogy az erős mezőgazdaság az ország létbiztonságának egyik fontos feltétele, a magyar vidék természetes létformája, amelynek erősítésében a gazdatársadalom magától értetődően a partnere lesz – hangsúlyozta Kövér László.

A vasárnapig tartó rendezvénysorozatnak otthont adó Kaposvári Egyetem mintegy 40 hektáros Pannon Lovasakadémiáján a szakembereknek húsmarha- és juhtenyésztési fórumot, tenyész- és haszonállat bemutatókat tartanak, haszongépjáműveket és az állattenyésztéssel kapcsolatos háttéripari termékeket, szolgáltatásokat kínálnak, de a takarmányipart, az állategészségügyet, az élelmiszeripart, valamint az agrárfinanszírozást képviselő vállalkozások sem hiányoznak majd a rendezvényről. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink